На пропозицію Голови Верховної Ради народні депутати оплесками привітали представників Київської обласної організації самоврядування дітей, які перебували на балконі для гостей сесійної зали.

Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков привітав з Міжнародним днем захисту дітей. «Ми багато говоримо, багато робимо. Але кожний на своєму місці, як у сесійній залі, так і на будь-якій іншій роботі, повинен пам’ятати, для кого ми це робимо. Ми це робимо для майбутнього нашої держави. І частинка цього майбутнього сьогодні в гостьовій ложі Верховної Ради України», — сказав він, запропонувавши колегам привітати представників Київської обласної організації самоврядування дітей, які завітали до парламенту. «Це поки що наші маленькі колеги, але я впевнений, що через деякий час ми з ними поміняємося місцями — вони займуть місця у залі Верховної Ради, а ми посидимо на балконі. Я вас вітаю. Бажаю всього найкращого вам і бажаю нам завжди пам’ятати для чого ми це робимо», — додав Д. Разумков.

Після виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп парламентарії підтримали проект постанови про внесення змін до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та ухвалили в цілому законопроект про обмеження обігу пластикових пакетів на території України (№ 2051-1).


Ігор Кривошеєв.

Перед розглядом проекту постанови про встановлення Дня пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України (№ 5343), народні депутати на пропозицію голови парламенту вшанували хвилиною мовчання пам’ять вбитих на сході України безневинних дітей.

Представляючи проект цієї постанови, народний депутат Марія Мезенцева нагадала, що Міжнародний день безневинних дітей — жертв агресії відзначається у світі з 1982 року відповідно до постанови Генасамблеї ООН. «Починаючи з 2014 року внаслідок російської збройної агресії проти України загинуло понад 240 дітей, до 500 дітей отримали поранення і травми та понад 50 дітей пропали безвісти», — зазначила вона, наголосивши, що проект постанови передбачає вшанування 4 червня на державному рівні пам’яті кожної безневинної дитини — жертви збройної російської агресії. «Для України цей день є ще однією можливістю привернути увагу українського суспільства до злочинів тих, хто вбиває українських дітей.

Переконана, що вони понесуть справедливе покарання», — наголоcила вона.

Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила, що комітет підтримав проект постанови, яка передбачає встановлення в Україні Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, який відзначатиметься щороку 4 червня.

Під час обговорення Ірина Геращенко («Європейська солідарність») висловила думку, що окрім вшанування пам’яті, сьогодні має йтися про підготовку колективного позову від імені України проти Росії, у якому мають бути зафіксовані всі прізвища та обставини вбивства російським агресором дітей.

Проект постанови про вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, підтримали 308 народних депутатів.
Верховна Рада включила до порядку денного та скоротила термін підготовки до розгляду проект закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні (№ 5589). Водночас за включення до порядку денного законопроекту про внесення змін до деяких законів щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину у зв’язку із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (№ 5554), проголосували лише 204 народні депутати, тож рішення не прийнято.

Із заявою щодо неприпустимості відтермінування впровадження норми закону про мову, яка передбачає демонстрування з 16 липня цього року виробниками теле- та кінопродукції українською мовою, від двох фракцій виступив народний депутат Микола Княжицький («Європейська солідарність»). «Наша мова — це не просто слово, це не просто гуманітарна політика, а наш головний захист від агресора. Не допустімо знищення закону про мову», — закликав він.

Парламентарії підтримали проект постанови про визначення представників Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Бюро економічної безпеки України за поданням Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики (№ 5462). Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев нагадав, що вже набув чинності ухвалений парламентом закон про Бюро економічної безпеки, тож сьогодні потрібно зробити наступні кроки, щоб він запрацював. «Це фундаментальний закон, якого від нас вимагали представники бізнесу та громадськості, щоб нарешті припинити зловживання, які здійснюються податковою міліцією, Державною фіскальною службою та економічними підрозділами Служби безпеки України. Для цього й створюється єдиний орган, який опікуватиметься питаннями економічної безпеки, не кошмарячи при цьому бізнес», — сказав він, додавши, що члени комітети під час відкритого засідання визначилися із двома кандидатурами до Комісії з призначення керівника Бюро економічної безпеки — представниці Всеукраїнської громадської організації «Спілка податкових консультантів України» Людмили Романенко та представниці Національної асоціації адвокатів України Тетяни Шевченко.

А от проект постанови про визначення представника парламенту до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Бюро економічної безпеки України за поданням Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності (№ 5494) необхідних 226 голосів не набрав, тож кандидатуру представника громадської організації «Волонтерський рух «Спільна мета» Олексія Ушакова було відхилено.

В цілому 292 голосами ухвалено законопроект про внесення змін до розділу II «Прикінцеві положення» Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону «Про розвиток літакобудівної промисловості» щодо підтримки літакобудівної галузі» щодо продовження надання українським авіакомпаніям перехідного періоду для переходу на використання літаків вітчизняного виробництва (№ 5301).

Представляючи президентський законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання окремих питань процедур банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 (№ 4220), заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць повідомила, що його метою є врегулювання окремих питань здійснення процедур банкрутства на період заходів карантину, забезпечення конституційних гарантій захисту державою всіх суб’єктів права власності і господарювання, додержання засадничих принципів рівності всіх суб’єктів права власності перед законом та рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, для чого передбачено деякі організаційні та компенсаторні заходи.

«Пропонується уточнити, що збори комітету кредиторів можуть відбуватися шляхом опитування та за допомогою відеоконференцій, вдосконалити характер та умови відповідальності арбітражного керуючого, встановити, що строки під час процедури банкрутства можуть бути продовжені виключно судом за клопотанням когось із її учасників», — повідомила вона.

Законопроект № 4220 ухвалено в першому читанні.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив про виключення із фракції «Слуга народу» народного депутата Євгенія Шевченка.

Ще одне повідомлення стосувалося створення міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток соціального підприємництва», яке очолив народний депутат Олександр Санченко.

Також в першому читанні ухвалено законопроекти: про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (№ 4409); про кредитні спілки (№ 5125); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування, № 4187); про внесення змін до Закону «Про засади державної регіональної політики (№ 5323); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення приєднання до електричних мереж,    № 5009); про внесення змін до Закону «Про поштовий зв’язок» (№ 3821); про внесення змін до деяких законів України (щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну, № 4358); про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами (№ 4568).

У другому читанні ухвалено законопроекти: про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, № 5246); про внесення змін до Закону України «Про поштовий зв’язок» (№ 3821); про внесення змін до Закону «Про автомобільні дороги» (№ 3901).

Верховна Рада розглянула та підтримала в цілому із пропозиціями Президента законопроекти: про внесення змін до деяких законів України (щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів і приведення термінології у відповідність із законодавством у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю, № 3964); про внесення змін до Закону «Про запобігання корупції» (щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів, № 3450).

Із днем народження вітали народного депутата Дмитра Костюка.


Тарас Батенко, Софія Федина.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут

Із виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп

Юрій БОЙКО, фракція «ОПЗЖ»:

— Розглядаючи ситуацію в країні, хочу повернутись до прес-конференції Президента за результатами його дворічного перебування на посаді. Вся суть конференції, на мій погляд, вкладається в одну фразу: жити важко, але в цьому винні вороги — зовнішні та внутрішні. Але якщо проаналізувати, що сталося з країною за останні два роки, то можна побачити, що це суцільний комплекс невиконаних обіцянок з боку діючої влади — «Слуг народу». Немає миру на Донбасі, йде загострення ситуації. У нас немає справедливих тарифів, кидають ярмо на людей. У нас тривають ганебна медична реформа, бідність.

Кіра РУДИК, фракція «Голос»:

— Минулого тижня ми переконалися, що живемо поряд з двома терористами — Путіним та Лукашенком. Про першого ми й так усе знаємо. Про Лукашенка нам тепер відомо, що він не цурається незаконно саджати літаки та захоплювати журналістів для розправи. Партія «Голос» вимагає негайно звільнити Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу. Ми, як український парламент, маємо висловлювати чітку та жорстку позицію з цього питання, і це ганьба, що сьогодні постанови немає у порядку денному. Наша позиція має бути своєчасною та чіткою, підтриманою усіма парламентськими фракціями. Ми маємо захистити Україну від загроз диктатури, якщо не хочемо одного разу прокинутися у Білорусі 2.0.

Павло БАКУНЕЦЬ, група «Довіра»:

— Україна святкує Міжнародний день захисту дітей. Діти, молодь -це майбутнє нашої країни, і розвиток України напряму залежить від розвитку молоді, дітей. Від нас з вами, шановні колеги, залежить створення безпечних умов в цій державі для стабільного, чудесного розвитку нашого молодого, перспективного покоління українців.

Також розвиток нашої країни залежить від новостворених громад. Тому саме сьогодні Верховна Рада може зробити крок до розвитку місцевого самоврядування.

Тетяна РЯБУХА, фракція «Слуга народу»:

— Україна має систему національного законодавства щодо охорони дитинства та ратифікувала основні міжнародні конвенції, спрямовані на захист прав та інтересів дітей. Наші діти потребують захисту не тому, що вони слабкі. Про їх силу свідчать блискучі спортивні перемоги, наукові досягнення та мистецькі здобутки, якими дивується весь світ. Не можна назвати слабкими дітей, які малюють картини ногами, або підкорюють гори на візках і пишуть книги, не маючи зору. Наші діти потребують захисту, бо вони сильні, і лише ми, дорослі, можемо зробити так, щоб сила наших дітей була спрямована на добро і користь для суспільства.

Тарас БАТЕНКО, група «Партія «За майбутнє»:

— Тотальне зубожіння громадян України, борги за комунальні послуги, які сягнули 80 млрд грн, заборгованість у зарплаті, яка становить майже 3,5 млрд грн, тарифна політика й далі працює проти людей, так і не введено пільговий тариф на електроенергію... Це те, що ми маємо нині. Ми можемо прогнозувати, що вже восени зіштовхнемося з різким зростанням цін на газ, продукти харчування та пальне. Як не згадати слова нашого геніального сучасника художника Івана Марчука: «В Україні є люди і є держава. Це як вода й олія, вони не змішуються». На цьому тлі ми згадуємо, що сьогодні День захисту дітей, нашого майбутнього.

Ірина ГЕРАЩЕНКО, фракція «Європейська солідарність»:

— Заборгованість у заробітній платі за рік зросла в півтора раза і досягла рекордних 3,5 млрд грн. Водночас вчорашні антикорупціонери солодко влаштувались у наглядових радах, щоб мовчати там про корупцію. Рекордне зростання тарифів: на електроенергію — вдвічі, на газ -до 9—14 тис. грн за тисячу кубометрів... У нас сьогодні рекордне безробіття, прибуткові підприємства стають збитковими, і це відбувається на тлі так званої боротьби з олігархами, а тим часом статки олігархів зростають... Все це дуже нагадує ситуацію в одній сусідній країні, де 27 років тому до влади прийшов несистемний простий хлопець із села на гаслах боротьби з олігархами, боротьби з корупцією та обіцянкою прийти на один термін лише для того, щоб зламати систему.

Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:

— 22 травня 11 тисяч громадян України, які представляють усі області, всі населені пункти, зібралися в Київській області для того, щоб створити ініціативну групу в складі 11 тисяч осіб зі збору трьох мільйонів підписів. І саме сьогодні в ЦВК будуть передані відповідні документи. Питання референдуму, яке вносить ініціативна група, яка представляє аграріїв, Асоціації фермерів, індивідуальні сільськогосподарські підприємства з усієї країни, одне: «Чи підтримуєте ви заборону на продаж земель сільгосппризначення будь-кому, крім держави Україна?». Три мільйони підписів, які повинні бути зібрані з моменту подачі документів протягом 90 днів, мають бути передані ЦВК. Партія «Батьківщина» зробила все можливе для того, щоб підтримати ініціативу громадян з початку процедури згідно з новим законом про референдум.