На знімку: Олег Антонов зізнавався: коли працює з молодими, йому важко позбутися відчуття, що він не старше їх.

Олег Костянтинович — генеральний конструктор, Герой Соціалістичної Праці і депутат Верховної Ради СРСР — ділився досвідом, як правильно обрати свою життєву дорогу.

Він підкреслив, як важливо знайти свій шлях у житті, особливо, якщо відчуваєш, що обрана спеціальність не твоя, ти помилився. «У вас попереду життя, будьте відповідальні під час вибору професії, тому що іноді люди обирають її неправильно і все життя страждають, працюючи не за покликанням. На жаль, не кожен може виявити силу волі, щоб потім змінити життя», — сказав тоді Олег Костянтинович.

На тій зустрічі також виступили народні артисти СРСР Юрій Гуляєв і Анатолій Солов’яненко. Перший став студентом Уральського (тоді Свердловського) медінституту, але його не закінчив. Потім вступив до Уральської консерваторії імені Мусоргського і став відомим оперним співаком.

Анатолій Солов’яненко закінчив Донецький політехнічний інститут, викладав там на кафедрі інженерної графіки, але потім закінчив Київську консерваторію і теж став всесвітньо відомим оперним співаком. Його запрошували навіть до Італії в оперний театр «Ла Скала» (Мілан).

Друга моя зустріч з Антоновим відбулася наприкінці 60-х завдяки моєму другу, який жив у гуртожитку авіазаводу.

Хлопець, який працював складальником-клепальником в одному з цехів, підійшов до генерального конструктора і запропонував йому подивитися, як живуть люди, які складають його літаки. Антонов піднявся до гуртожитку і провів там години півтори. Олег Костянтинович, який був дуже простим у спілкуванні і поважав людей, влаштував мимоволі ціле свято для мешканців робітничого гуртожитку. Ми відчули шанобливе ставлення, бо нас, таких різних за статусом, поєднувала любов до літаків.

Видатний авіаконструктор Олег Антонов вважається батьком транспортної авіації. Він розробив 22 типи літаків і 52 типи планерів. За значні досягнення у створенні літаків його ім’я внесено до Міжнародного аерокосмічного залу сла-
ви аерокосмічного музею (Сан-Дієго, штат Каліфорнія, США, 1999 рік).

Анатолій ВИНАРСЬКИЙ, ветеран ДП «Антонов».