У читання немає канікул — такий рефрен низки заходів з популяризації книги, що провели в Національній бібліотеці України для дітей. У рамках семінару-тренінгу «Зелена хвиля екочитання», який відбувся за підтримки Програми IBBY-Yamada 2021 «Право дитини стати читачем», бібліотекарі з усіх регіонів України, представники Міністерства культури й інформаційної політики, Державної екологічної служби, письменники і журналісти, громадські діячі презентували інноваційні форми і методи роботи з екологічного виховання дітей, обмінювалися досвідом популяризації екологічного способу життя. 

«Ми як дитячі бібліотекарі маємо потужний важіль впливу — виховання читанням, у нашому випадку — екологічним, — каже генеральна директорка НБУ для дітей Алла Гордієнко. — Сьогодні є чимало літератури екологічного спрямування, що покликана закласти міцний фундамент правильної екологічної поведінки дитини. Тема насправді гостра, і маю відзначити, що вона знаходить відгук у кожного нашого читача».

Не менш дієвим, ніж промоція екологічного читання, є розвиток екологічної компетенції маленьких та юних читачів, виховання творчістю. Проведення екоконкурсів, зокрема Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Книга і діти, екологія і світ», який відбувся за підтримки Державної екоінспекції України, Фонду «Рідна країна», видавництва «Ранок», має сформувати екологічний спосіб життя і мислення та прищепити розуміння необхідності берегти природу від знищення і забруднення, зокрема й побутовими відходами, які, за бажання, можна значно мінімізувати.

Як зазначають організатори конкурсу малюнка, його учасниками стали майже 2 600 дітей з усієї України. Підбиття підсумків творчого змагання і визначення переможців ще попереду, втім, кожен юний художник уже є переможцем над байдужістю. «Діти, які створили такі малюнки, поза сумнівом уже не будуть байдужими до екологічних проблем. Спільними зусиллями, почавши з простих і зрозумілих речей, соціально відповідальні та свідомі дорослі разом з маленькими читачами зможуть допомогти планеті», — наголошують організатори заходу.

Під час презентації літніх читань-2021 «Квантовий стрибок у літо» бібліотекарі провели казкотерапію для дітей. Наголос — на традиції природничого письма в українській літературі, створенні мальовничої Червоної книги, житті в екостилі.

Алла Гордієнко наголошує, що бібліотечний екопростір — платформа для розвитку дітей і молоді. Тут можна знайти інструкцію для кліматичних супергероїв і практичні поради, як виховати не тільки дітей, а й дорослих відповідальними за стан довкілля, що потерпає від техногенного забруднення, зокрема надмірного викоростання пластику, та й просто людської байдужості, що нищить ліси, озера, моря й океани. А за великим рахунком — наше майбутнє і майбутнє наших дітей та онуків.