«Після того, як Президент Володимир Зеленський поставив за мету відкриття ринку землі, парламент ухвалив низку законів, зокрема, щодо передачі земель сільськогосподарського призначення до відання об’єднаних територіальних громад. Однак деякі чиновники Держгеокадастру замість того, щоб займатися підготовкою земель громадам та підготовкою до запуску з 1 липня земельної реформи, сьогодні намагаються передати тисячі гектарів землі у приватні руки», — заявила вона, додавши, що це робиться всупереч рішенням громад та затвердженим планам територій.

За словами І. Верещук, замість того, щоб співпрацювати з ОТГ, чиновники Держгеокадастру намагаються використати останні дні перед запуском земельної реформи та в шахрайський спосіб вчинити дії, які не передбачені законодавством та на які їх не уповноважували ані Президент, ані парламентська більшість. «Ми стоїмо на боці громад, ми стоїмо на боці закону, який самі ж ухвалювали. А ті шахраї та «схематозники», які подумали, що можуть за спиною у Президента, парламенту та голів облдержадміністрацій віддавати тисячі гектарів нашої з вами землі у приватні руки, помиляються у цьому», — заявила парламентарій та закликала міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка відреагувати на цю ситуацію.

Ще одне звернення І. Верещук адресувала керівнику Держгеокадастру України Сергію Завадському. «Зверніть увагу на те, що відбувається сьогодні в регіонах із землями сільськогосподарського призначення, які мають бути передані об’єднаним територіальним громадам. Їх просто крадуть, передаючи у приватні руки», — заявила народний депутат та підкреслила, що буде переглянуто кожне рішення щодо передачі у такий спосіб земельних ділянок. «Ми створимо відповідну парламентську тимчасову слідчу комісію, звертатимемося з цього приводу до Президента, тож не думайте, що вам вдасться уникнути відповідальності», — наголосила політик.

Вл. інф.