«Тому і питання вступу до ЄС, вступу до НАТО і питання, пов’язані з війною з Росією, думаю, можуть формувати всі подальші референдуми», — зазначив він.

Водночас Руслан Стефанчук зізнався, що з обережністю ставиться до тем, які мають виноситися на всеукраїнський референдум. Оскільки механізм створений для того, щоб свої питання вирішував український народ, а не політичні партії, прикриваючись всеукраїнським опитуванням.

Кажучи про захист цілісності країни (уникнення питань, пов’язаних з автономією), Перший заступник глави парламенту зазначив, що відповідним законопроектом передбачено запобіжники. Зокрема, місцевий референдум може проводитися на рівні адміністративно-територіальної одиниці, не включаючи райони та області, щоб не створювати сепаратистських відокремлень. Друге — заборонили виносити питання, які можуть впливати на територіальну цілісність чи суверенітет держави Україна. Третє — проведення місцевого референдуму на тимчасово окупованих територіях відклали до повернення їх під контроль України. Водночас Руслан Стефанчук поділився, що цей законопроект готували разом із громадянським суспільством і надалі депутати відкриті до діалогу.

Імовірніше, зазначив один з очільників парламенту, документ ухвалять восени. «Для нас не важлива швидкість, для нас важлива якість цього законопроекту, і тому він, сподіваюся, буде спрямований до Венеційської комісії з тим, щоб ми отримали необхідний висновок... І між першим і другим читаннями ми зможемо врахувати пропозиції і Венеційської комісії, й інші, які ще надійдуть до Верховної Ради», — зазначив Руслан Стефанчук.

Стосовно фінансування Перший заступник Голови Верховної Ради сказав, що все залежатиме від того, яка адміністративно-територіальна одиниця ініціювати референдум.

Цитата

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук:

«Сподіваюся, в жовтні Україна зможе отримати ще один важливий документ для впровадження прямої демократії в Україні».

Вл. інф.