На його переконання, держава має створити всі необхідні умови для життя і праці кращим науковцям.

«У центрі має стояти його величність Вчений! Його ідеї можуть бути комерціалізовані та приносити ефект як суспільству, так і державі. Ми маємо докласти максимум зусиль, щоб повернути повагу до вчених і створити умови для їхньої діяльності», — сказав Руслан Стефанчук.

Як зазначив він, необхідно змінити систему фінансування сфери науки — виділяти кошти на наукові дослідження за визначеними пріоритетними напрямами для отримання вагомих результатів.

«Варто запроваджувати принцип, що якість науковців, ефективність наукових установ вимірюється не кубометрами списаних паперів, а кількістю патентів», — підкреслив Перший заступник глави парламенту України.

За його словами, треба більше уваги приділяти при-кладній науці. Зокрема, йдеться про широке залучення науковців до підготовки проектів державницьких рішень, напрацювання нових підходів до вирішення найбільш актуальних проблем.

Руслан Стефанчук також наголосив на потребі зацікавити, стимулювати молодь іти в науку, зробити науку модною й сучасною. Однією з вагомих причин залишатися в науці могло б бути вирішення житлового питання, створення умов для реалізації себе, свого потенціалу.

«Хочу зазначити, що вперше за багато років на 2021 рік у бюджеті НАН України передбачено 60 мільйонів гривень на забезпечення учених житлом. Однак коштів недостатньо», — повідомив політик.

Він додав, що ще одним визначальним кроком має бути створення законодавчої бази для охорони інтелектуальної власності, яка повинна стати важливою складовою національної політики.

«Ми ухвалили закон, яким створили Національний офіс інтелектуальної власності, тепер будемо переглядати патентне законодавство. Наразі стоїть питання щодо перегляду законодавства про авторські й суміжні права з тим, щоб ми виписали всі правила, які створять законодавчу охорону для наших вчених», — пояснив Руслан Стефанчук.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Руслана Стефанчука у Фейсбуці.