Відкриваючи захід, заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк (на знімку) зазначила, що у сьогоднішньому динамічному світі знання своїх громадянських прав та обов’язків має найвищу цінність і вартість.

«Важливо, щоб діти зростали з чітким усвідомленням того, як працюють головні інституції держави в парламентсько-президентській республіці — такі, як Верховна Рада. Як проходять парламентські вибори, як ухвалюються закони, які є функції парламенту, як працюють комітети, і головне — як це впливає на кожного громадянина. Тоді діти будуть краще розуміти свої права та обов’язки. Як відповідальні громадяни, згодом вони зможуть самостійно та виважено ухвалювати рішення. Для цього розроблено онлайн-курси, які допоможуть дізнатися більше про парламент і як з ним взаємодіяти», — зазначила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради підкреслила важливість діалогу парламенту з суспільством та освітянами. Вона звернулася до вчителів і викладачів із проханням залучати дітей та молодь до проходження навчальних курсів Освітнього центру.

«Навколо парламенту існує багато міфів і упереджень, тому одне з наших головних завдань — їх розвіювати. Ми прагнемо наблизити парламент до людей, зробити його більш зрозумілим і відкритим. З цією метою реалізуємо Програму комплексної парламентської просвіти та програму «Відкрита Рада», — додала Олена Кондратюк.

Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях зазначив, що підтримка Освітнього центру Верховної Ради та парламентської просвіти залишається пріоритетом для роботи Фонду. Він зауважив, що Освітній центр Верховної Ради одним із перших парламентських центрів у світі перейшов на онлайн-формат роботи під час карантину. Він додав, що розроблені курси — втілення найцікавіших форм навчання з урахуванням кращого міжнародного досвіду.

Керівник Інформаційного управління апарату Верховної Ради Тарас Пастушенко розповів про структуру навчальних курсів. За його словами, вони мають стати потужним інструментом комунікації з Верховною Радою
«Опитування демонструють вкрай низький рівень обізнаності молоді про єдиний законодавчий орган. Громадські організації провели аналіз підручників для учнів. На жаль, у них практично немає пояснень про функції та роботу Верховної Ради. Тому завдання онлайн-курсів — пояснити, що таке єдиний законодавчий орган, які цілі, завдання стоять перед Верховною Радою, а також розповісти про можливості активної комунікації з парламентом», — зазначив Тарас Пастушенко.

Також він повідомив, що на офіційному порталі Верховної Ради громадяни можуть створювати електронний кабінет і брати участь в обговоренні законопроектів.

У Верховній Раді майже два роки працює Освітній центр, за цей час відвідали його заняття й заходи понад 60 тисяч учнів і студентів, із них 47 тисяч — онлайн. Це свідчить про зацікавленість молоді роботою Верховної Ради та готовність до співпраці в онлайн-форматі.

Онлайн-курси Освітнього центру Верховної Ради розроблені для школярів і студентів із метою поглиблення знань щодо особливостей діяльності та функцій парламенту України. Ці курси можна використовувати в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти та закладів вищої освіти.

Ознайомитися та зареєструватися на онлайн-курси можна на сайті Освітнього центру Верховної Ради у розділі «Онлайн-курси»: онлайн-курс для школярів «Наш парламент: вивчаємо та розуміємо» та онлайн-курс для студентів «Наш парламент: розуміємо та впливаємо».

Онлайн-курси були розроблені Освітнім центром Верховної Ради України в межах Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.

Участь в онлайн-презентації також узяли представники Міністерства освіти і науки та регіональних управлінь освіти, лідери громадських організацій, вчителі закладів загальної середньої та позашкільної освіти, викладачі закладів вищої освіти.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.