Відкривши засідання, голова парламенту Дмитро Разумков оголосив до розгляду низку проектів постанов про скасування рішення Верховної Ради України щодо прийняття у другому читанні та в цілому проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони» (№ 2195).

Народний депутат Михайло Цимбалюк («Батьківщина»), який представляв проект постанови № 2195П, підкреслив, що Конституційний Суд розпочинає слухання щодо ухваленого минулого року закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, а також ініційовано проведення всеукраїнського референдуму щодо того, чи погоджуються українці на продаж земель сільськогосподарського призначення комусь іншому, крім української держави. 
Аналогічні проекти постанов також представили інші члени фракції «Батьківщина» — народні депутати Валерій Дубіль, Анжеліка Лабунська, Володимир Кабаченко, Вадим Івченко, Андрій Пузійчук та Валентин Наливайченко (№№ 2195-П1, 2195-П2, 2195-П3, 2195-П4, 2195-П5, 2195-П6).

За результатами голосування усі проекти постанов про скасування рішення щодо ухвалення в цілому законопроекту № 2195 було відхилено.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Сергій Соболєв («Батьківщина»). «Саме в ці хвилини відкрилося засідання Конституційного Суду України за нашим поданням щодо неконституційності розпродажу землі. Саме зараз Центральна виборча комісія ухвалює рішення про початок збору підписів для проведення референдуму на захист землі ініціативною групою, якій допомагає наша команда. Ми захищаємо права селян і всіх, хто обробляє землю, а не тих, хто буде відбирати цю землю через банківські брудні схеми, а далі перепродавати тим, хто ніколи не буде на ній працювати», — заявив він, підкресливши, що «Батьківщина» зробить усе можливе, щоб земля залишалася у власності тих, хто її обробляє, а ті, хто бажає її позбутися, могли продати землю тільки державі або муніципалітетам.

Також парламентарії не підтримали проект постанови про скасування рішення Верховної Ради від 20 травня 2021 року про прийняття у другому читанні та в цілому законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (№ 2689П).

Верховна Рада ратифікувала Угоду (у формі обміну нотами) між урядом України та урядом Сполучених Штатів Америки про продовження дії Угоди між урядом України та урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій (№ 0100).

Представляючи проект постанови про Заяву Верховної Ради України щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську (№ 5597), голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко підкреслив, що цим документом засуджуються протиправні дії білоруської влади щодо примусової посадки пасажирського літака компанії Ryanair, які поставили під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу. «Вказані дії є порушенням міжнародних правил цивільної авіації та становлять загрозу міжнародній безпеці, в тому числі, безпеці руху у повітряному просторі. Схвалення заяви буде проявом солідарності із державами—членами Європейського Союзу і США та підтримкою позиції світової спільноти щодо необхідності невідкладного розслідування Міжнародною організацією цивільної авіації цього неприйнятного акту із відповідними наслідками для тих, хто його вчинив», — зазначив голова комітету.

Під час засідання.

У заяві Верховна Рада України рішуче засуджує дії влади Республіки Білорусь щодо примусової посадки пасажирського літака компанії Ryanair та затримання Романа Протасевича, що є черговим проявом наступу білоруської влади на політичну опозицію, на свободу слова і журналістську діяльність у Білорусі, закликає білоруську владу негайно звільнити Романа Протасевича та всіх політв’язнів, зупинити свавілля і тортури, до яких вдаються органи безпеки Білорусі щодо утримуваних під вартою громадян Білорусі, а також гарантувати повагу до прав людини відповідно до міжнародних зобов’язань. Крім того, Верховна Рада підтверджує цілковиту солідарність зі своїми міжнародними партнерами, передусім з держав—членів Європейського Союзу та США, у тому числі щодо припинення повітряних сполучень з Республікою Білорусь, та повністю підтримує дії уряду України, який з метою забезпечення безпеки цивільної авіації та суспільства одним з перших серед європейських держав запровадив заборону на виконання авіаційних перевезень між Україною та Республікою Білорусь з 26 травня 2021 року та посилив «повітряні санкції» щодо білоруських авіакомпаній з 28 травня 2021 року.

Після обговорення проект постанови № 5597 підтримали 280 народних депутатів.

У другому читанні та в цілому ухвалено законопроект про внесення зміни до статті 16 Закону «Про валюту і валютні операції» у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету (№ 5155).

Розглянувши низку поправок, парламентарії в цілому ухвалили законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам, № 4184).

У першому читанні прийнято законопроект про внесення змін до Закону «Про космічну діяльність» щодо визначення статусу та розподілу повноважень між центральними органами виконавчої влади у сфері космічної діяльності (№ 5017).

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, яка представляла у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (№ 5094), наголосила, що загалом наша рекламна сфера досить розвинута, проте довго не вдавалося унормувати питання зовнішньої реклами. «Це базовий закон, який консолідує всі норми та вимоги до зовнішньої реклами. У ньому чітко прописано усі вимоги щодо видачі дозволів, а також уся інформація про власників та відповідальних за рекламу буде розміщена на спеціальному сайті. Крім того, кожен білборд отримає спеціальний QR-код, який дозволить дізнатися, хто його розмістив та скільки він коштує», — сказала вона, підкресливши, що в історичних частинах міст більше не повинно бути засилля рекламних конструкцій. «Цей законопроект дозволить ліквідувати сіре та непрозоре розміщення зовнішньої реклами», — сказала О. Кондратюк, висловивши сподівання, що внаслідок цього у наших містах та на дорогах кількість рекламних конструкцій буде зменшено щонайменше на 50 відсотків. У першому читанні законопроект № 5094 підтримали 334 народних депутати.

Законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування національної системи кваліфікацій, №№ 4147 та 4147-1) представили народні депутати Ольга Коваль та Юлія Гришина.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова зазначила, що метою обох законопроектів є стимулювання розвитку національної системи кваліфікації, щоб в українців з’явилася можливість часткової та додаткової кваліфікації, яка не потребуватиме отримання окремої освіти. «Призначення такої кваліфікації здійснюватиметься уже створеною в Україні структурою — Національним агентством кваліфікації», — сказала вона, повідомивши, що комітет пропонує підтримати у першому читанні законопроект № 4147. З думкою комітету погодилися більшість народних депутатів.

Парламентарії підтримали проект постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин виникнення у 2020 році масштабних пожеж у Луганській області та дій/бездіяльності Луганського обласного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій і Луганської обласної державної адміністрації — Луганської обласної військово-цивільної адміністрації щодо вчасного реагування на виникнення та недопущення виникнення подій надзвичайного характеру (№ 5588).

В цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про публічні закупівлі» та інших законів (щодо вдосконалення системи оскарження публічних закупівель, № 5309) та інші.

Також підтримано проект постанови про зміни у складі Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг, № 5352).

Законопроект про запобігання та протидію антисемітизму в Україні (№ 5109) ухвалено в першому читанні.

Із заявою від двох фракцій виступили народні депутати Ахтем Чийгоз («Європейська солідарність») та Андрій Шараськін («Голос»), які привернули увагу до ситуації із включенням РНБО до санкційного списку так званих «злодіїв у законі» бійців добровольчого батальйону імені Шейха Мансура, які у найтяжчі для нашої держави часи долучилися до боротьби з російським агресором на сході України. «Справжні «злодії у законі» легко знайдуть спільну мову зі злочинними режимами Путіна чи Лукашенка. А що може чекати наших друзів, ми всі знаємо: це помста Москви, це катування і смерть в колоніях Росії», — сказав А. Чийгоз, висловивши сподівання, що вони випадково опинилися в санкційному списку, бо це дуже вдарить і по іміджу влади, і України загалом.

Із днем народження вітали народних депутатів Вадима Новинського та Максима Павлюка.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.