На цьому під час брифінгу наголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, прокоментувавши появу президентського законопроекту «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» (№ 5599) на сайті Верховної Ради.

«Сама ідея правильна, багато слушних речей. Але є важливі аспекти, на яких потрібно було б сконцентрувати увагу», — зауважив глава парламенту, додавши, що функції, які законопроектом покладаються на РНБО, є не властивими для цього органу.

«Для РНБО не властива функція відносити тих чи інших громадян до тих чи інших категорій. Тому, думаю, варто було б створити окремий орган, який би займався такими питаннями. Можливо, за аналогією до тих комісій, які відбирають членів НАБУ, САП, можливо, із залученням іноземних експертів. Це також було б ефективним механізмом», — зауважив політик, наголосивши на ще одній пересторозі — конфлікті інтересів. Тобто, якщо припустити, що будь-хто з членів РНБО може бути пов’язаний із олігархами, то навряд чи він підтримуватиме ідею про включення такої особи до вищезазначеного списку.

«Ще одним важливим аспектом у контексті РНБО є те, що там немає виключного переліку його членів, вони визначаються Президентом України. І сьогодні питань немає. Але цей закон приймається на десять років і завжди повинні бути запобіжники. Бо через деякий час Президент може змінитися, і як він використовуватиме цей механізм, буде великим питанням. Ми бачили різне в історії України, тому точно потрібно мати запобіжники, які б не дозволили в майбутньому маніпулювати таким серйозним інструментом», — сказав Голова Верховної Ради, зауваживши: «Тому я вважаю і пропонуватиму це, що повинна бути створена окрема інституція, яка відповідатиме за цей напрямок і не викликатиме дискусій у суспільстві, якій довірятимуть і політики, і журналісти, і громадські діячі, і яка дійсно зможе провести таку важливу реформу, як деолігархізація».

Крім того, Д. Разумков упевнений, що потрібно ухвалити закон про лобізм, щоб відкрити повний спектр можливостей і який би дозволив так, як це відбувається у США, Європі, працювати бізнесу та владі — відкрито та на користь держави. «Станом на сьогодні я саме так сприймаю цей процес», — наголосив він.

Торкнувшись норми про декларування зустрічей з олігархами, політик підтримав саму ідею такого декларування, водночас він зауважив, що цей перелік осіб мав би бути розширений за рахунок високопосадовців, які не займають політичні посади, але працюють у державних інституціях. «Вважаю, що це правильно. Влада повинна бути відкрита, чесна. Але потрібно чітко продумати та виписати механізм», — додав він.

Відповідаючи на запитання, чи може олігарх володіти ЗМІ, глава парламенту зауважив, що Конституція не розділяє людей на олігархів чи не олігархів: «В Основному Законі передбачені «громадяни України». Всі громадяни України рівні перед законом, не залежно є в тебе 84 млн дол. США чи немає. Тому виходячи з цього, будь-який громадянин, якщо у нього є ресурси, щоб купити будь-який актив, у т. ч. й медіа, може мати на це право. Важливим аспектом є те, як він ним користується, але право повинно бути у всіх, і заборонити ми це не можемо, бо для будь-якого чиновника святим є Конституція і він повинен її виконувати, як і закони України».

Вл. інф.