У рамках 50-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» за підтримки Офісу Президента, Міністерства культури та інформаційної політики і Державного агентства з питань кіно відбувся мистецький вечір, присвячений 80-річчю від дня народження відомого українського актора, лауреата Шевченківської премії, Героя України Богдана Ступки.

Як зазначив під час відкриття заходу художній керівник фестивалю Андрій Халпахчі, Богдан Сильвестрович упродовж майже десяти років був почесним президентом КМКФ «Молодість» та зіграв понад 100 ролей у театрі та кіно. Він запам’ятався глядачеві своїми ролями в історичних фільмах «Чорна рада», «Молитва за гетьмана Мазепу», «Вогнем і мечем», «Таємниця Чингісхана» та в інших стрічках, що ввійшли до золотого фонду вітчизняного і світового кіномистецтва.

«Чим вирізняється великий актор? У кіно, за виразом Грети Гарбо, є обличчя, які бере камера і які не бере камера. Не взяти камерою Богдана Сильвестровича було неможливо, він завжди заповнював собою весь кадр», — підкреслив Андрій Халпахчі.

«Це рік, коли батько міг би відзначити 27 серпня 80 літ. Богдан Ступка — це ім’я, це насправді бренд України. Постать творчої людини має об’єднувати, надихати на благородні вчинки, на благородне життя, на суспільну активність», — зазначив, відкриваючи вечір, Остап Ступка, син Богдана Сильвестровича, актор Національного академічного театру імені Івана Франка. Він також додав, що на честь 80-річчя славетного актора заплановано низку проектів, і захід у рамках кінофестивалю «Молодість» — це перший крок. «Далі у нас буде встановлення та урочисте відкриття барельєфа на вулиці Заньковецької, встановлення і відкриття паркової скульптури біля театру Івана Франка та концерт пам’яті 27 серпня».

Своїми спогадами про Богдана Ступку поділився гість КМФК «Молодість» відомий кінорежисер Кшиштоф Зануссі, який наголосив, що їх з українським митцем об’єднувала спільна робота.

«Я вперше почув Богдана Ступку, коли він грав польською мовою у фільмі «Вогнем і мечем» Єжи Гоффмана... А потім так склалося, що я створив для нього роль у картині «Серце на долоні», і за цю картину він отримав приз «кращий актор» на Римському фестивалі. Мене питали італійські друзі, де я знайшов такого гарного актора, якого вони не знали. Шкода, що Богдан не прорвався на світовий, європейський ринок, бо в його категорії такого актора постійно бракує, — зазначив Кшиштоф Зануссі. — У мене таке відчуття, що я пізно спам’ятався, треба було раніше помітити і запрошувати Богдана на 10 чи 20 років раніше, бо він був абсолютно геніальним, унікальним актором. В актора є ремесло і є особистість. Він був насамперед цікавим як особистість, яка притягувала увагу, щойно з’являлася, незалежно від того, що саме він грав».

Як про видатну особистість та талановитого актора говорили про Богдана Ступку і його колеги по творчому цеху та друзі. Таким він постає із продемонстрованої на вечорі кінохроніки — монтажу із різних ролей актора, а також із фільму «Із життя Остапа Вишні» режисера Ярослава Ланчака, у якому Богдан Ступка зіграв головну роль.

На знімку: Богдан Ступка у ролі Остапа Вишні (фільм «Із житія Остапа Вишні», Київська студія художніх фільмів ім. О. Довженка, 1991 рік).

Фото з відкритих джерел.