Комуналка завжди на вістрі

За затвердженою депутатами Програмою розвитку ОСББ, ЖБК і обслуговуючих кооперативів у багатоквартирних будинках Дніпра на 2021—2025 роки об’єднання одержують можливість проводити благоустрій прибудинкової території. Також зменшився відсоток участі співфінансування: 25% надає об’єднання, а 75% компенсує міська влада. Передбачене й навчання голів об’єднань, а також проведення суботників і різних конкурсів для підвищення активності ОСББ і ЖБК. Подавати заявки на участь об’єднання можуть із 1 червня по 31 серпня, а роботи проводитимуться вже наступного року.

Крім того, депутати звернулися в Кабінет Міністрів і Держагентство з енергоефективності та енергозбереження із проханням продовжити дію програми «Теплі кредити» і передбачити кошти на відшкодування частини суми кредитів у держбюджеті на нинішній рік.

«Просимо передбачити в державному бюджеті фінансування в сумі один мільярд гривень на стимулювання ОСББ і ЖБК до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів, а також продовжити термін дії програми «Теплі кредити» на п’ять років», — йдеться у зверненні.

Прийняте депутатами рішення про передачу проектної документації з балансу КП «Гідроспоруди» на баланс департаменту капітального будівництва міськради дасть змогу провести тендер на капітальний ремонт випусків зливової каналізації у районі вул. Коцюбинського.

«Ці роботи необхідні для капремонту мереж зливової каналізації у районі Центрального мосту. Адже ще в радянський час при її будівництві поклали мережі діаметром у півтора раза менше, ніж було запроектовано. Після запланованих робіт зливова каналізація в цьому районі зможе прийняти велику кількість опадів, а дорога буде проїжджою навіть під час зливи», — стверджують розроблювачі проекту рішення.

Також у місті введуть систему енергетичного менеджменту, яка передбачає моніторинг, аналіз і енерговідновлювання для комунальних підприємств і установ. У майбутньому це дасть змогу заощадити майже 10% енергоспоживання.

Було вирішено приватизувати ще п’ять об’єктів нерухомості, що перебувають у комунальній власності, шляхом аукціону електронної системи ProZorro. Sale.

«Приватний власник — найефективніший. Тому комунальні приміщення в занедбаному стані ми продаватимемо — щоб їх купували підприємці й відкривали там бізнес», — заявив міський голова Борис Філатов.

Створять «Арт-територію»

Одним із ключових рішень стала реорганізація установ культури. Комунальні установи культури — Лоц-Кам’янський будинок культури, Культурно-дозвіллєвий комплекс «Кайдацький», Культурно-дозвіллєвий центр «Іскра», Будинок культури «Енергетик», Палац культури «Північний», Культурно-спортивний комплекс «Шинник», Культурно-молодіжний центр «Краснопілля», Будинок культури сел. Чаплі, Будинок культури села Ігрень і Вокально-хореографічний ансамбль «Юність Дніпра» — об’єднають у єдину установу культури «Арт-територію». Згадані заклади ліквідують як юридичні особи, творчі кружки й посади збережуть, реорганізація зачепить тільки адміністрації.

«Палаци культури не закриваються, а змінюють організаційну форму роботи, залишаючись у базовій мережі установ культури. На це отримано узгодження, позитивні відгуки від Міністерства культури та інформаційної політики. «Арт-територія» — проект, який дасть змогу вдихнути нове життя в діючі осередки культури міста. Це розвиток, якість, нові можливості», — зазначають в управлінні культури міськради.

Активізують туристичний потенціал

Метою прийнятої на 2021—2025 роки програми «Дніпровські таланти» є підтримка обдарованих дітей, розвиток їхнього творчого потенціалу, виховання інтелектуальної еліти міста. Реалізуватимуть програму шляхом проведення грантового конкурсу проектів за трьома напрямами. По-перше, «Підготовка спортивних талантів»: спортсмени віком до 23 років можуть піти на конкурс і одержати фінансову підтримку для підготовки до міжнародних змагань. По-друге, «Творча місія»: допомога обдарованим дітям для участі в міжнародних і всеукраїнських конкурсах, виставках, олімпіадах, змаганнях тощо. І, нарешті, «Фундамент перемог»: організація семінарів, майстер-класів, придбання музичних інструментів та іншого обладнання. На реалізацію задуманого за п’ять років з міського бюджету планується витратити приблизно двадцять мільйонів гривень. Плюс фінансування із благодійних внесків.

У рамках прийнятої програми активізації туристичного потенціалу заплановане створення й функціонування єдиного туристичного сайту, де систематизують усі потенційно привабливі для туристів місця, розроблять city-карту, яка надаватиме туристові знижки в закладах міста. Можливо, з’явиться так званий паспорт туриста, що дає відпочиваючому привілеї.

«Цікавинка — мобільний додаток, де зберуть різні екскурсії містом. Людина зможе в будь-який час зайти в нього й за допомогою Google-мапи самостійно прогулюватися відомими місцями Дніпра. Також з’явиться програма «Синергія» і випустять брендовану продукцію, присвячену цікавинкам Дніпра», — розповіли автори програми.

Фото з відкритих джерел.