Вітальне слово голови Космацької ТГ Дмитра Мохначука.

На базі Космацької територіальної громади 4—5 червня відбулася конференція «Співробітництво та місцевий розвиток територіальних громад Прикарпаття». Йшлося про використання нових можливостей в умовах адмінреформи для покращення соціально-економічного стану населених пунктів Івано-Франківщини, обмін досвідом та пошук інструментів для поступу.

Участь у конференції взяли заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, заступниця голови Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук, голови територіальних громад Прикарпаття та сусіднього Закарпаття, партнери міжнародних організацій із Польщі, виконавчий директор Асоціації «Єврорегіон Карпати — Україна» Галина Литвин, депутати Івано-Франківської обласної ради, представники різних інституцій, котрі працюють у напрямку регіонального розвитку.

В’ячеслав Негода виступив із доповіддю про законодавчі основи впровадження місцевого самоврядування. Зробив наголос на тому, що з 1 січня цього року розпочалася величезна муніципальна революція, позаяк усі територіальні громади стали рівними у своїх повноваженнях: міські, селищні та сільські. Громади обрали керівника та сподіваються на зміни. Головне, щоб кожен відчув себе ментором цих змін.

«Із головами тергромад, які вперше очолили територіальні громади, ми провели важливе навчання з актуальних питань, які можуть допомогти ефективно розвиватися і стати спроможними», — наголосив В’ячеслав Негода.

Інструментів для змін є чимало. Як і організацій, що сприяють їх упровадженню. Приміром, у рамках проекту «Ефективна громада» в Космачі побували експерти Київської школи Державного управління ім. С. Нижного Діана Баринова та Олег Левченко. Вони зустрілися із громадськими активістами, освітянами, підприємцями, депутатами й працівниками сільської ради. Обговорили перші кроки та ідеї в розробці стратегії економічного розвитку тергромади.

У високогірному селі Космач, найбільшому на Прикарпатті, із населенням 6,5 тисячі, учасники заходу не лише відчули красу Карпат, а й побачили, як голова територіальної громади Дмитро Мохначук реалізує завдання розвитку величезної території. Це і участь у проектах, і обмін досвідом з іншими громадами, і залучення до самоврядування різних верств населення. Космацька ТГ досі мала один із найнижчих на Прикарпатті показник доходів на одного мешканця, тож новий керівник прагне значно покращити економічну ситуацію. Віддаленість території накладає складнощі, тож тут шукають резерви наповнення бюджету, насамперед належний облік підприємницької діяльності, сприяння розвитку місцевих промислів і туризму.

На конференції обговорили питання взаємодії та використання інструментів підтримки регіонального розвитку, використання IT-інфраструктури в рамках проекту «Впровадження інструментів громадських технологій в процесах прийняття рішень місцевого розвитку територіальних громад Прикарпаття». Його за фінансової підтримки Євросоюзу реалізує Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття.

Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович під час обговорення порушив питання пайової участі. Відповідний законопроект він зареєстрував ще як народний депутат дев’ятого скликання. Йшлося також про відрахування тергромадам ПДФО.

Голова Гвіздецької селищної ради Михайло Дяків порушив питання оціночної вартості землі. В одному селі громади — 48 тис. грн за гектар, у сусідньому з невідомих причин, за останніми даними Держгеокадастру, знизилася до 7 тис. грн. Від того страждають і селяни, і держава, адже недоотримає податків від оренди.

У рамках заходу відбулося спільне засідання постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва та Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття».

Голова комісії Андрій Іваськів акцентував у своєму виступі на конкурсі програм і проектів обласної ради, що є дієвим фінансовим інструментом підтримки місцевих громад. Від 2011-го 793 проекти стали переможцями цього щорічного конкурсу.

На їх реалізацію скеровано 221,6 млн грн. Вагома частка — 122 млн грн — із обласного бюджету, 55 млн грн — від партнерів, решта — власні кошти громад.

«Ми аналізуємо реалізацію проектів. Де найуспішніше використані такі фінансові ресурси, там і розвиток помітний», — наголосив Андрій Іваськів.

Результатом спільного засідання став меморандум про взаєморозуміння між МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття» та Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу. Його підписали ректор ІФНТУНГу Євстахій Крижанівський та голова правління Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігор Довірак.

«Агенція спільно з тергромадами Прикарпаття готує та вже реалізовує проекти розвитку, які містять інноваційну складову та використовують сучасні технології, — наголосив Євстахій Крижанівський. — Тож консультації науковців і використання досвіду університету лише підсилить ефект від спільної роботи. Молоді фахівці нашого закладу отримують можливість співпрацювати з прикарпатськими громадами і на практиці тестувати окремі наукові розробки».

Учасники заходу відвідали щорічний фестиваль «Великдень у Космачі», де поспілкувалися з майстрами народного мистецтва й туроператорами та спільно обговорили можливості етнорегіону Гуцульщини.

Івано-Франківська область.

Фото автора.