Цього року, як і у попередні, на кінофестивалі за «Золоту корону» боротимуться лише українські стрічки. Бо маємо з чого вибрати і чим похвалитися — український кінематограф на повну потужність заявив про свою силу і вміння зняти таке кіно, яке сміливо може конкурувати із зарубіжними фільмами на світових кінофестивальних майданчиках, кажуть організатори.

Фільмом-відкриттям буде картина «Земля блакитна, ніби апельсин» режисерки Ірини Цілик. 2020 року стрічка здобула нагороду на кінофестивалі «Санденс» «За найкращу режисуру документального кіно». Фільм уже має успішну фестивальну історію, зокрема у нього понад десять інших нагород, а також увійшов до офіційної програми понад 50 престижних міжнародних кінофестивалів. У картині йдеться про сім’ю, яка живе в «червоній зоні» Донбасу і, незважаючи на всі складнощі, родина є дуже дружною і життєрадісною. Мама й діти навіть знімають фільми про своє життя під час війни.

Поціновувачам кіно також буде запропоновано до перегляду повнометражні фільми: «Толока», режисер Михайло Іллєнко; «Антон і червона химера», режисер Заза Урушадзе; «Черкаси», режисер Тимур Ященко; «Наші Котики, або Як ми полюбили лопати в умовах обмеженої антитерористичної операції з елементами тимчасового воєнного стану», режисер Володимир Тихий; «Спадок брехні», режисер Адріан Бол; «Фокстер і Макс», режисер Анатолій Матешко; «Чорний ворон» за романом Василя Шкляра, режисер Тарас Ткаченко; «Пекельна хоругва», режисер Міша Косторов; «Атлантида» режисера Валентина Васяновича. Варто зазначити, що останній здобув історичну перемогу для України на Венеційському кінофестивалі у секції «Горизонти». Будуть також «Забуті», режисер Дар’я Онищенко; «Передчуття», режисер В’ячеслав Криштофович. «Номери», режисери Олег Сенцов і Ахтем Сеітаблаєв. Це перший в Україні фільм, виробництво якого було здійснено без фізичної присутності режисера, адже під час зйомок Олег Сенцов був в’язнем Кремля. Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв, якого Сенцов вибрав серед інших режисерів для цієї роботи, знімав стрічку сам, але радився щодо кожного епізоду з Сенцовим, який дрібним почерком писав листи і передавав на волю.

Обіцяє бути надзвичайно цікавою та насиченою і програма короткого метра та «дипломних робіт».

Ну, і який кінофестиваль без зірок українського кінематографа? Цьогоріч до Трускавця приїдуть улюбленці глядачів — актори Лариса Руснак, Наталія Сумська, Ірма Вітовська, Олексій Тритенко, Дмитро Тубольцев, інші відомі майстри, тож будуть і творчі зустрічі та концерти. До речі, одну з таких зустрічей проведуть для дітей з порушенням опорно-рухового апарату з Бориславської спеціалізованої школи-інтернату. А ще на фестивалі вже традиційно буде встановлено бронзову плиту фільму-переможцю попереднього кінофестивалю.