Про це повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час онлайн-установчої сесії за навчальними програмами підвищення професійної кваліфікації «Законотворча діяльність» та «Європейське парламентське право».

За словами Першого заступника голови парламенту, потреба прийняття цього закону полягає в необхідності визначити єдині засади правотворчості в Україні. «Кількість чинних нормативно-правових актів в Україні набагато перевищила мільйон. Переважна більшість законопроектів, які розглядаються Верховною Радою України, — це зміни та доповнення до чинного законодавства. Лише 12 відсотків законопроектів стають законами, а 80 відсотків законопроектів не можуть бути рекомендовані до прийняття за основу», — зазначив Руслан Стефанчук.

Законопроектом про правотворчу діяльність пропонується системний підхід до удосконалення правотворчості. «По-перше, закріплюється єдиний понятійно-категорійний апарат, що є своєрідною «абеткою правотворчості». Крім цього, ми викладаємо сучасні принципи правотворчості. Зокрема, закріплюється принцип правової визначеності, принцип пропорційності та інші. Також ми визначаємо стадії правотворчості; єдині вимоги до структури нормативно-правових актів та нормопроектування. До того ж у тексті законопроекту ми передбачили обов’язковість проведення публічних консультацій перед реєстрацією всіх нормативно-правових актів», — повідомив Руслан Стефанчук, додавши, що важливість законопроекту полягає й у тому, що він пропонує механізми, покликані стимулювати до уникнення помилок під час нормопроектування, розробки стандартів, удосконалення правової системи.

«У тексті законопроекту про правотворчу діяльність ми визначаємо питання ієрархії нормативно-правових актів, запроваджуємо для них єдиний централізований реєстр, а також викладаємо способи вирішення колізій, прогалин у правовому регулюванні. Ми вводимо нові засади планування правотворчої діяльності, наполягаємо на обов’язковості розробки концепцій проектів нормативно-правових актів та проведення оцінки впливу. Надзвичайно важливими є положення щодо правового моніторингу та оцінки ефективності застосування норм, адже необхідно відстежувати, чи досягли прийняті закони бажаного результату», — цитує Руслана Стефанчука секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Руслана Стефанчука у Фейсбуці.