Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Які документи українці зможуть використовувати на підтвердження вакцинації? Перший — це міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке видається після проходження повного циклу вакцинації та використовуватиметься для перетину державних кордонів тих країн, які визнаватимуть це свідоцтво. Другий документ — це так званий «ковідний сертифікат», або «імунний паспорт». Він ще на стадії розробки та буде запроваджений після затвердження міжнародних вимог ЄС та Всесвітньої організації охорони здоров’я», — сказав глава уряду, додавши, що орієнтовно з липня цього року сертифікат можна буде отримати як у паперовій формі в закладах охорони здоров’я, так і в електронній, через застосунок «Дія». Окрім інформації про вакцинацію цей документ також міститиме дані про негативні результати ПЛР-тестів чи про одужання після COVID-19 та наявність антитіл.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко поінформував: поточна епідеміологічна ситуація дає можливість говорити про те, що вся країна відповідає «зеленому» рівню небезпеки. «Зайнятість ковідних ліжок в Україні найменша з початку 2021 року. Восьмий тиждень поспіль спостерігається спад захворюваності на COVID-19. Добова кількість госпіталізацій також перебуває на найнижчому рівні 2021 року», — повідомив він, зауваживши, що подальше збільшення тестувань та спадаюча динаміка захворюваності можуть вивести Україну в ряд країн із сприятливою епідемічною ситуацією за критеріями ЄС, що, у свою чергу, може дозволити вільні подорожі українців уже влітку цього року. Водночас МОЗ пропонуватиме уряду продовжили карантин на літній період, додав В. Ляшко.

Уряд підтримав рішення, яке дасть змогу за наступні чотири роки провести інвентаризацію лісів. У 2021-му на ці заходи буде спрямовано 20 мільйонів гривень. «Таку масштабну та комплексну реформу лісової галузі запущено вперше за історію Незалежності. Це дасть можливість отримати всю інформацію про кількість та якість лісів. Щоб знищити корупційні чинники, дуже активно впроваджуватиметься цифровізація, зокрема, вже Нині розпочинається бета-тестування двох найбільших послуг лісової галузі у цифровому форматі — отримання лісорубного квитка та сертифіката про походження лісоматеріалів», — повідомив Д. Шмигаль, назвавши цілком реальним план із висадження мільярда дерев, адже, за даними Держлісагентства, лише торік в Україні було висаджено майже 200 мільйонів дерев.

Коментуючи затвердження урядом плану підготовки до наступного опалювального сезону, прем’єр повідомив, що зараз в українських підземних газових сховищах є майже 16 мільярдів кубометрів газу, і продовжується його закачування, а також на складах — майже 1,4 мільйона тонн вугілля. Крім того, Міністерство енергетики та Міністерство регіонального розвитку повинні до початку опалювального сезону вжити всіх необхідних заходів, щоб врегулювати питання заборгованості виробників теплової енергії. «Це наші домовленості з місцевою владою і ми їх будемо виконувати. Підкреслюю, що в нашому плані реструктуризація боргів стосується саме підприємств теплоенергетики, які постачають тепло та гарячу воду», — сказав глава уряду.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть на розгляд парламенту законопроект про ратифікацію Рамкової угоди між урядом України та урядом Турецької Республіки (щодо співробітництва у сфері будівництва житла для представників кримськотатарського народу, внутрішньо переміщених осіб, учасників операції об’єднаних сил). «Ратифікація цієї міжурядової угоди в залі парламенту та подальша її імплементація пожвавить процес будівництва житла за рахунок мінімізації податкового навантаження», — зазначив прем’єр.

Підготовка нового проекту закону «Про авторське право і суміжні права», який також підтримав уряд, обумовлена необхідністю узгодження чинного вітчизняного законодавства у цій сфері з європейським. Крім того підтриманий урядом законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення авторського права і (або) суміжних прав. Зокрема, за незаконне використання об’єкта права інтелектуальної власності або плагіату може бути призначений штраф від 50 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів із конфіскацією продукції.

Ще один підтриманий урядом законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів передбачає, що пільги з оплати проїзду надаватимуться за рішенням органів місцевого самоврядування, а компенсація проїзду виплачуватиметься у грошовій формі.