Втілити дитячі задуми у життя допомогли дорослі (другий ліворуч — директор школи Андрій Малахов).

У закладі провели багато різноманітних заходів, зокрема й облаштування у фойє другого поверху Ольвійського дворика, який нагадує головну міську площу стародавнього міста-держави — агору. Адже саме навколо агори розташовувались будівлі державних установ, гімназій, театр та іподром. Відчути подих античності у сучасній українській школі допомагатиме мармуровий «живий» фонтан, колона, оздоблена елементами фресок, шафа з уламками зразків кераміки, антична ваза з ірисами, квітками-символами Ольвії.

Чимало заходів відбувалось і за межами школи. Це — спортивно-екологічна акція «Очисти довкілля — зміни майбутнє!», під час якої учні прибирали прибережну територію річки Південний Буг у мікрорайоні Намив, проводили досліди на екологічну тематику на косі та березі річки. Відбулись і спортивні змагання між адміністрацією Заводського району та вчителями ЗОШ № 57 імені Т. Г. Шевченка.

Як розповів директор школи Андрій Малахов, «Ольвійський дворик у миколаївській школі-родині надалі буде не лише прикрасою шкільного приміщення, а й символом, який із нашим сьогоденням розділяють лише 50 кілометрів шляху до села Парутине, де розташований заповідник «Ольвія». Що об’єднує Ольвію та нашу школу? Поясню. Ольвія у перекладі означає «Щаслива». А наш навчальний заклад робить усе для того, щоб учні-шевченківці не просто здобули якісні знання, а знали історію рідного краю та розуміли, що таке бути щасливим ще зі школи. Ольвія — ціла система гуманних цінностей, що торкаються усіх сфер діяльності. Зокрема, й освіти».

Ольвійська тематика захопила учнів. Вони брали участь у наукових дослідах, написанні статей, екологічних проектів, підготовці презентацій, виготовленні відеофільмів. Відкриття Ольвійських студій відбулося у форматі конференції Google Meet: «Роль наукової та дослідницької діяльності в розбудові держави». У дітей викликав яскраві враження веб-квест «Стежками Миколаївщини: з козаками мандруємо — нове дізнаємось та все презентуємо», а також конкурс відеороликів у різних номінаціях (екологія, наука в побуті, STREAM-освіта, ART, історична спадщина).

Багатою на ідеї стала учнівська конференція «Екологічний слід людства» та акція «Твій внесок в екологічне перевтілення Намиву». Народились цікаві пропозиції, як вдосконалити довкілля свого мікрорайону. Наприклад, учні запропонували анти-кафе «Намивська мрія» поблизу філії міської бібліотеки № 5 як альтернативу кафе-наливайці. У відео, яке вони створили, — хвиляста доріжка у вигляді книжок, обабіч неї — ліхтарі, на даху кафе — сонячна батарея.

Цікавинкою Ольвійських студій став фестиваль «STREAM-57» — фінал ігор «Битва роботів» LEGO FIRST League. За змаганнями, які відбувались в актовому залі, де стояли спеціальні столи та комп’ютери, стежила вся школа. Обладнання вартістю у 260 тисяч гривень отримано закладом як грант від фірми LEGO FIRST за перемогу в конкурсі. П’ять команд конструювали модель за алгоритмом, програмуючи роботів на певні дії. Підсумком Ольвійського тижня наук стала виставка-презентація STEAM-проектів з різних предметів, майстер-класи з хімії, фізики, біології, природознавства, технологій, мистецтва. Найактивніші учасники Тижня науки отримали дипломи, грамоти, призи. А головне — зарядилися гарним настроєм напередодні канікул.

Фото з відкритих джерел.