До списку ввійшли тридцять об'єктів на загальну суму майже мільярд гривень. Більшість проектів уже реалізовано.

Програму фінансує Європейський інвестиційний банк у співробітництві з Міністерством розвитку громад і територій України. Насамперед відновлюються об'єкти соціальної інфраструктури, метою яких є подолання наслідків воєнного конфлікту в східній частині України, включаючи вирішення потреб внутрішньо переміщених осіб. 

Попередні підсумки співпраці підбили під час офіційної зустрічі керівництва області і представниками Європейського Союзу, Європейського інвестиційного банку, ПРООН і міністерств. Було відзначено, що завершили три проекти в Приморську, 15 -- у Мелітополі, чотири -- у Бердянську, п'ять -- у Запоріжжі та два -- у Гуляйполі. 

В 2019 році це були дитячі садки «Берізка» і «Барвінок» у Мелітополі та районна лікарня в Приморську загальною вартістю 57,3 мільйона гривень. Торік завершили будівельні роботи на десятьох об'єктах, у нинішньому -- на п'ятьох. Із 30 проектів роботи фінішували на 18. Решту плановано здати до листопада.

За словами заступника голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло, Україна є стратегічним партнером Європейського Союзу, і планується продовжувати реалізацію низки програм для підтримки розвитку нашої країни. «Одне з головних завдань європейської сторони -- підтримання реформ в Україні. Якщо ми хочемо бачити Україну сильною і демократичною державою, то, крім взаємодії із центральною владою, потрібно приділяти значну увагу розвитку міцних територіальних громад. Тому будемо раді продовжувати співробітництво в цьому напрямі. Готові допомагати в реалізації конкретних проектів на територіях», -- підкреслив він. 

Як зазначив старший фахівець сектору Європейського інвестиційного банку Рой Дрейкотт, місія має намір повернутися в область із початком нового проекту «Програма з відновлення України». Ратифікована в грудні минулого року Верховною Радою України фінансова угода між Україною і Європейським інвестиційним банком передбачає залучення кредитних ресурсів у розмірі 340 млн євро. Невдовзі, орієнтовно, в серпні, розпочнеться конкурсний відбір проектів. 

«У Запорізькій області ми побачили хороший результат. Тут є зацікавлені люди, прекрасно реалізовані проекти, тому регіон має шанси ввійти в наступний проект і значно змінити якість життя своїх жителів», -- заявив Рой Дрейкотт.

Фото з відкритих джерел.