Відповідне рішення ухвалено під час учорашнього засідання уряду.

Розпочавши засідання Кабміну з інформації про ситуацію із поширенням COVID-19 та вакцинацією населення, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що нині вся територія країни перебуває на зеленому рівні епідеміологічної небезпеки, що попри офіційне продовження карантину до 31 серпня цього року дозволяє пом’якшити деякі обмеження.

За словами прем’єра, набирає обертів вакцинація населення. Нині по всій країні працює понад 50 центрів масової вакцинації, що дає змогу робити до 50 тисяч щеплень на добу. «Закликаю місцеву владу, зокрема і владу Києва, проаналізувати можливості системи та в наступні вихідні і святкові дні працювати у звичному режимі, бо нам потрібно вакцинувати якомога більше людей», — сказав Д. Шмигаль, додавши, що уряд також ухвалює рішення, яке дозволить сімейним лікарям видавати довідки, які засвідчують проходження повного курсу вакцинації.

Загалом Україна має домовленості про поставку цього року понад 40 мільйонів доз вакцини. Частина цих поставок уже оплачена, а по іншій частині вносяться аванси. У зв’язку з цим уряд пропонує Верховній Раді виділити додаткові 1,4 мільярда гривень на програму боротьби з коронавірусом та, зокрема, на закупівлю вакцин. З цією метою Кабмін схвалив та подасть на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо заходів із запобігання виникненню та поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та проведення вакцинації від цієї хвороби).

Ці додаткові 1,4 мільярда гривень планують отримати за рахунок збільшення доходів з пільгового оподаткування ввезених на митну територію України транспортних засобів. «Вчора почав діяти відповідний порядок пільгового розмитнення. Тож ті, хто ним скористається, чітко розумітимуть, що ці кошти пішли на боротьбу з пандемією», — зазначив прем’єр.

Коментуючи запровадження з 1 липня цього року ринку землі, Д. Шмигаль наголосив, що через два тижні наша країна стане ще на крок ближчою до успішних держав, де громадяни вільно можуть розпоряджатися своїм майном. «Верховна Рада та уряд запровадили багато запобіжників від зловживань. Землю зможуть купувати лише українці в обсязі не більш як сто гектарів. Усе має бути прозоро, всі оплати — лише в безготівковій формі, проводитиметься фінансовий моніторинг», — сказав прем’єр, додавши, що під час засідання уряд також затвердив порядок перевірки покупця землі нотаріусами, зокрема, щодо недопущення перевищення встановлених лімітів.

Кабінет Міністрів затвердив план заходів з підготовки та відзначення 25-ї річниці Конституції України. За пропозицією міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, план заходів доповнили пунктом про забезпечення музичним супроводом урочистого засідання Верховної Ради з нагоди 25-ї річниці Конституції України. Також до свята буде випущено поштову марку та пам’ятну монету.

Уряд погодив призначення Дмитра Живицького на посаду голови Сумської облдержадміністрації.

Фото зі сторінки Тараса Мельничука у Фейсбуці.