Під час засідання.

За словами народних обранців, до комітету часто звертаються журналісти зі скаргами на те, що парламентарії дозволяють собі неприпустимі висловлювання щодо представників ЗМІ, які виконують свої професійні обов’язки. «Маємо практику реагування на такі випадки, — зауважив голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич.

— Ми висловлюємо позицію комітету й звертаємося до народного депутата із зауваженням про неприпустимість відповідних дій стосовно журналістів. На жаль, більше ми зробити в цій ситуації просто не можемо. У нас немає повноважень».

Над текстом закону, який дозволить зарадити ситуації, працювали члени профільного комітету. Йдеться про те, щоб надати журналістам право звертатися до регламентного комітету і вимагати максимального дисциплінарного стягнення — позбавлення народного депутата права брати участь у п’ятьох пленарних засіданнях. Члени профільного комітету ще доопрацюють проект закону й будуть готові зареєструвати його для подальшого розгляду Верховною Радою.

Водночас, згідно з порядком денним, на засіданні комітету якраз стояло питання, яке стосується звернення журналіста телеканалів «1+1» та «2+2» Тараса Середича і журналіста телеканалу «ICTV» Костянтина Андріюка, щодо інциденту, який стався 20 травня 2021 року під будинком Верховної Ради між ними та народним депутатом Юрієм Камельчуком через порушення правил зупинки автомобіля. Журналісти стверджують, що на їхню адресу від парламентарія пролунали образливі висловлювання у відповідь на зауваження його дружині про порушення правил дорожнього руху. Члени комітету натомість зауважили, що народний депутат вибачився перед представниками ЗМІ в соціальних мережах. «Ви не сприймаєте це як вибачення, але із суто суб’єктивної точки зору все ж таки це — вибачення», — зауважила, зокрема Т. Циба.

Ю. Камельчук на засідання комітету не прийшов, але надіслав пояснення, в якому наголосив на тому, що за освітою є журналістом і цілком поділяє принципи журналістської етики, стандарти незалежних ЗМІ та цінності дипломатичного спілкування. Парламентарій стверджує, що самі журналісти порушили ці стандарти і замість того, щоб викликати поліцію, спровокували скандал, «використовуючи моральний тиск». «Ми з дружиною дійсно шкодуємо про скоєне  порушення правил зупинки, — йдеться в поясненні. — Із цього приводу ми вже вибачилися. Ми самостійно сплатили штраф за неправильне паркування в сумі 425 гривень. Окрім того, перерахували в десять разів більшу суму у два благодійні фонди, як я й відзвітував про це на своїй особистій сторінці у Фейсбуці».

«Я теж маю своє ставлення до журналістів, але воно не може переходити в образи, — зауважив, резюмуючи, Нестор Шуфрич. — Якщо є якісь претензії, то треба звертатися до суду, як це і передбачено чинним законодавством, і вимагати відповідних дій від журналістів. Законом передбачена можливість притягнення до відповідальності за поширення неправдивої інформації. Ми не маємо права ображати в будь-якій формі й за будь-яких обставин». Члени комітету вирішили звернутися до народного депутата Ю. Камельчука із закликом про неможливість таких дій у майбутньому. «Те, що колега Камельчук повівся достойно після цього інциденту, в мене не викликає жодних сумнівів, — сказав Н. Шуфрич. — Але цей інцидент мав місце, і відбулася певна емоційна дія з його боку. І ми не можемо сказати, що це має право на існування».

Також члени комітету розглянули колективне звернення журналістів щодо можливої неналежної роботи працівників Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області. За словами журналіста Сергія Новікова, 1 травня 2020 року в Харкові на вулиці його жорстоко побила група невідомих осіб. Він пов’язує цей інцидент із професійною діяльністю. Мовляв, належить до групи журналістів, які збирають інформацію про діяльність мережі незаконного продажу алкоголю, розкрадання державних коштів та скоєння інших правопорушень у Харкові. Викликані на місце події працівники поліції не проводили належних слідчих дій, а інформація про злочин була внесена до ЄРДР лише через кілька місяців, стверджує С. Новіков. І наголошує, що нині слідство не ведеться, а злочинців не знайдено. І це, за його словами, не єдиний випадок порушень з боку правоохоронних органів під час розслідування злочинів, скоєних проти представників ЗМІ. У зв’язку із цим народні депутати вирішили звернутися до ДБР з проханням надати інформацію про розслідування можливих випадків неналежного виконання обов’язків працівниками Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області. Також буде надіслано звернення до заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка з проханням узяти під особистий контроль розслідування нападів на харківських журналістів та щодо діяльності представників правоохоронних органів.

Фото Інформаційного управління  апарату Верховної Ради України.