Оперувала бригада полтавських і столичних фахівців із Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова. Очолював її директор згаданого інституту, відомий вітчизняний хірург Василь Лазоришинець особисто. Цю подію голова ОДА Олег Синєгубов назвав історичною для області.

Адже раніше мешканцям Полтавщини доводилося звертатися за такою високотехнологічною меддопомогою тільки у профільні заклади Києва, інших великих міст або за кордон. Можливість отримувати її, так би мовити, в «домашніх» умовах з’явилася після того, як минулого року в Полтаві ввели в експлуатацію новозбудований корпус сучасного кардіоцентру й оснастили його новітнім обладнанням.

Першим пацієнтом, якому зробили тут аортокоронарне шунтування, став сімдесятирічний мешканець Кременчука. Після операції він, за словами Олега Синєгубова, почувався добре, дихав самостійно. Нагадаємо, що оперативні втручання на відкритому серці роблять за медичними показаннями, коли уражено більше трьох судин цього надважливого органу. Тоді хірурги беруть вену з ноги пацієнта і вшивають її між аортою та коронарною артерією.

Такі операції у Полтавському обласному клінічному медичному кардіоваскулярному центрі виконуватимуть і надалі. Спочатку — за практичної та консультативної підтримки столичних спеціалістів. А потім полтавські хірурги робитимуть їх самостійно.