Його у цій місцевості проводять дуже багато років на Зелені свята — п’ятдесятий день після Великодня.

І хоча організатори фестивалю анонсують, що проводиться захід задля відродження та збереження цього поліського обряду, все ж місцеві жителі не згодні з першим твердженням, оскільки наполягають на тому, що його передають з покоління в покоління, його знає і сучасна молодь села, тож відроджувати нічого не потрібно. Збережений поліщуками обряд внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Його виконує народний колектив (на знімку) під керівництвом пенсіонерки Віри Зиль.

«Щороку під час свята Трійці місцеві жителі «водять куста», — розповідає директор Сварицевицької школи Олена Полюхович, вихованці якої теж задіяні в обряді. — Куст — це дівчина, яку її однолітки прикрашають різною зеленню — кленовими гілками чи калиною, промовляючи обрядові та народні пісні. Потому всі жителі йдуть до церкви. Після служби на могили рідних приносять лепеху — «клечання» і оплакують померлих — «голосіння». А молодь готує «кусти» — гурти дівчат, які ходять від хати до хати з привітаннями та обрядовими «кустовими піснями».

Торік у зв’язку з пандемією фестиваль не проводився. Але цієї неділі у Сварицевичі з’їдуться творчі колективи та окремі виконавці з Володимирецької, Дубровицької, Зарічненської, Костопільської, Рівненської, Рокитнівської та Сарненської громад, щоб себе показати і, звичайно ж, поспостерігати за обрядом «водіння куста».

Фестиваль організовують обласний центр народної творчості спільно з управлінням культури і туризму ОДА, відділом освіти, культури, туризму, молоді і спорту Дубровицької міськради. Начальник цього відділу Ніна Стасюк каже, що будуть раді всім гостям фестивалю, бо Дубровицька громада — гостинна громада.

Фото прес-служби РОДА.