Про це йдеться в офіційному звіті організацій. Цьогоріч наша держава показала прогрес у 10 із 17 цілей, які визначають сталий розвиток країни. Найзначніші результати були досягнуті в «повсюдній (цілковитій? — Ред.) ліквідації бідності у всіх її формах». У жодній з базових цілей Україна не погіршила свої позиції і випередила Грецію, Ізраїль, Люксембург, Росію. Однак поступається Австралії, Сербії, Мальті, США. Список очолили Фінляндія, Швеція, Данія, Німеччина та Бельгія.

Тут, напевно, слід зазначити, що контекст слів «сталий розвиток» став популярним у сучасному обговоренні економічного поступу, але його значення та історія залишаються незрозумілими для багатьох нефахівців. Менше з тим, експерти переконують, що всі стратегічні економічні документи, в тому числі і бюджет України, враховують цю концепцію.

Тим часом автори дослідження зазначають, що корона-криза негативно впливає на світовий сталий розвиток. Уперше з 2015-го середній глобальний показник індексу виявився нижчим за показник попереднього року. Спад обумовлений значною мірою збільшенням рівня бідності та безробіття після спалаху пандемії COVID-19.

До речі, про безробіття. Згідно зі статистикою Державного центру зайнятості, кількість безробітних станом на початок другого кварталу цього року становила 450 тисяч осіб. Відомо, що це дані тільки щодо офіційно зареєстрованих безробітних. Реальна ситуація невідома!

Порівняно з показником безробіття минулого року цьогоріч кількість тих, хто не може знайти роботу, збільшилася майже на третину. На одне місце сьогодні претендують 6 осіб, що також більше, ніж торік.

Відомо, що найбільшу кількість безробітних громадян в Україні зареєстровано в: Дніпропетровській області — 38,8 тисячі осіб, Харківській області — 28,8 тисячі осіб, Львівській області — 27,1 тисячі осіб. При цьому найменша кількість безробітних — у Луганській, Чернівецькій і Закарпатській областях.

Слід зазначити, що 58% громадян, які не мають роботи, — це жінки. Майже у половини (48%) з усіх безробітних в Україні вища освіта.

Якщо порівняти, скажімо, з Британією, то там рівень безробіття за підсумками минулого року досяг значення в 5,1%, що стало новим рекордом для держави за останнє п’ятиліття. Про це свідчать дані Офісу національної статистики.

Про стрімке зростання рівня безробіття в Україні свідчить звіт Центру Разумкова. Їх дані значно відрізняються від наведених вище. Так, за період пандемії коронавірусу кількість безробітних в Україні зросла до понад півтора мільйона осіб!

І насамкінець — дані світового рейтингу, опублікованого швейцарським дослідницьким інститутом IMD. Рівень конкурентоспроможності нашої держави відповідає 54-й позиції серед 64.

Зазначимо, що з 2017 року Україні вдалося піднятися у рейтингу на шість позицій. Лідирує — Швейцарія. У першій п’ятірці — Швеція, Данія, Нідерланди та Сінгапур.

Автори дослідження наголошують, що рейтинг аналізує та оцінює держави на предмет якості управління своїми компетенціями для довгострокової вигоди. Він містить 334 критерії конкурентоспроможності.

Важливо: щорічно список критеріїв переглядається. Тож є куди рости і удосконалюватися!

А ми тим часом потішимо себе думкою, що коли б не COVID, то... що?

Підсумовував Віктор БОНДАР.