Аналітики німецького Інституту економічних досліджень (Ifo) дійшли висновку, що підприємства у зв’язку з пандемією коронавірусу просять менше коштів антикризової допомоги, ніж передбачав і готовий її надавати уряд. І річ не в тім, що компаніям відмовляли у виплатах. З’ясовується, більша їх кількість по допомогу навіть не зверталась!

Коротко про історію виплат. Спочатку федеральний уряд спрямував 150 млрд євро на грантові програми допомоги підприємцям. Цей проект мав назву «Фінансовий щит». За даними Ifo, досі з цієї суми компанії вибрали лише 24% коштів.

Також на екстрену допомогу малим підприємствам влада виділила 50 млрд євро, з яких використано менше третини. Але ж саме невеликі компанії переживають кризу найгостріше!

Згодом для підтримки середнього і малого бізнесу уряд призначив пакети проміжної допомоги. Про це є кілька постанов, але щоразу сума сплачених коштів також була значно меншою, ніж передбачав бюджет — від 6 до 28 відсотків.

Затребувані не в повному обсязі виявились навіть виплати, призначені на час осінньо-зимової фази пандемії — однієї з найскладніших для бізнесу. Так, з листопадової матеріальної допомоги фірми розібрали лише 56% коштів, а з грудневого пакета — всього 33%. За даними Ifo, на цю спецпрограму державний банк KfW Bank спрямував 46 млрд євро.
Але чи такі вже безкорисливі німецькі підприємці? На думку експертів Ifo, річ не в тім. Вони пояснюють, що вимоги для отримання виплат формувалися дуже суворо — для того, щоб запобігти шахрайству. Підстав для такої жорсткості більш ніж достатньо.

Адже історія програми допомоги від самого початку її запровадження урядом — навесні 2020 року — мала негативний досвід. Тоді відомства, котрі спеціалізувалися на виплатах, намагались опрацювати якомога більшу кількість заявок у найкоротші терміни. Тому більшість з них перевірялася поверхово: підприємець подавав заявку і вже за два-три дні міг отримати досить пристойну суму — кілька тисяч євро.

Тоді цим поспіхом скористалися шахраї. Багатьох з них, як кажуть, швидко «вирахували», й вони повернули в бюджет надані їм кошти — разом із чималими штрафами. Про це було чимало повідомлень у ЗМІ. Втім, яку кількість шахраїв не «вирахували» — невідомо...

Тож не дивно, що в цій фінансовій круговерті міністерство фінансів запровадило жорсткі перевірки заявників, як і ще жорсткіші штрафи в разі порушень. Та такі, що чимало і крупних компаній, і малих підприємств вирішили бути якомога далі від «гріха» й по допомогу не звернулися.

Берлін.