Старт вчора дав Президент Володимир Зеленський.

Зауваживши, що питання здоров’я нації було актуальним завжди, глава держави підкреслив, що під час пандемії воно набуло особливого значення. Висловивши упевненість в обов’язковому подоланні COVID-19, В. Зеленський закликав зробити правильні висновки і вийти із цієї ситуації сильнішими. «Ми не маємо чекати нового виклику, нового вірусу, щоб згадати про власне здоров’я, мати загартовану медичну систему і загартовану націю», — сказав він, додавши, що саме тому й ініціює загальнонаціональну програму «Здорова Україна».

«Перш за все маємо усвідомити невтішні для нас дані: в Україні середня тривалість життя становить 72 роки. За цим показником ми посідаємо 115-те місце в світі. Але найстрашніше те, що чисельність населення України зменшується щороку. Маємо робити все, щоб українців народжувалось більше і помирало менше. Для цього здоровий спосіб життя має бути популярним, бути в тренді, стати невід’ємною частиною нашої ментальності і стилю життя. І починатись усе має з дитинства», — переконаний В. Зеленський. Тому перша складова програми, за його словами, — модель здорової школи: «Це вісім компонентів для зміцнення здоров’я та імунітету всіх учнів по всій території нашої країни. Зокрема, це нова концепція уроків фізкультури, реформа шкільного харчування, яку впроваджує перша леді Олена Зеленська та шеф-кухар Євген Клопотенко, популяризація спортивних секцій та гуртків, та багато іншого».

Включатиме програма й заходи для старших людей. Їх мета — знизити кількість передчасних смертей. Тож для осіб, старших за 55 років, буде запроваджено повні медичні обстеження кожні два роки, а для деяких категорій — щороку. «Рання діагностика захворювань дасть змогу державі рятувати життя людей», — наголосив Президент, висловивши водночас жаль з приводу того, що майже 75 відсотків українців не займаються регулярно будь-якою фізичною активністю.

«Це відбувається з різних причин, зокрема, й через відсутність доступної, зручної та сучасної спортивної інфраструктури. І, що не менш важливо, безплатної та поряд із домом. Змінити це покликана ще одна складова — створення спортивних майданчиків по всій країні», — повідомив він. За словами глави держави, планується створити 10 тисяч спортивних майданчиків просто неба. На кожному тренажері буде QR-код, сканувавши який, можна буде дізнатися про комплекс вправ та як їх правильно виконувати. Парки активності також відповідатимуть міжнародним стандартам безбар’єрного простору. В. Зеленський зауважив, що в програмі «Здорова Україна» з’являтимуться й інші цікаві та важливі напрямки, але всі вони матимуть результат лише за активної участі громадян нашої країни.

«Здоров’я — це ще не все, але без нього всі інше — ніщо. Давайте мати все, бути здоровими, а отже, щасливими, а отже, успішними. І найголовніше — бути! Як народ, як суспільство, як країна!», — закликав Президент.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко звернув увагу, що зростання економіки також дуже залежить від здоров’я людини. Тому важливо будувати нові лікарні, однаково комфортні як для пацієнта, так і для лікаря, та ще важливіше — вести такий спосіб життя, який допоможе залишатися здоровим. Саме такий підхід пропонує нова програма «Здорова Україна».

Про важливість реформи харчування в освітніх закладах розповіла заступниця міністра освіти і науки Віра Рогова. За її словами, 30 років ніхто не помічав цієї проблеми, хоча всі знали, що обладнання несучасне і харчування неякісне. За минулий рік уже вдалося оновити 1 809 шкіл, які мають сучасне обладнання та підготовлених кухарів.

Загалом представники влади та спортивних організацій цього дня багато говорили про популяризацію спорту та важливість реформи харчування в освітніх закладах, а зіркові учасники сесій акцентували на тому, що здоровий спосіб життя — це модно.

Фото: president.gol.ua