Командир пошукового загону «Відродження» полковник Вадим Дорофєєнко.

Найпомітнішою подією в регіоні стало перепоховання останків 35 воїнів Червоної армії на меморіальному кладовищі в урочищі Мар’їне, що біля села Мощена Ковельського району. Їх протягом року підняли із землі члени пошукового загону «Відродження», який очолює учасник АТО/ООС полковник Вадим Дорофєєнко.

На жаль, імена 33 загиблих бійців невідомі. Вдалося ідентифікувати лише двох. Це росіяни Олександр Торгашов, який загинув біля села Дольськ, і Дмитро Раюшкін, чиє життя обірвалося неподалік села Миляновичі. Рідних цих солдатів поки що розшукати не вдалося.

Зі всіх перепохованих лише один загинув 1941 року, решта — навесні-влітку 1944-го. Прикро, але могил бійців, чий життєвий шлях обірвався в червні-липні 1941 року, на Волині майже немає. А втрати тоді 5-ї армії, 90-го Володимир-Волинського і 98-го Любомльського прикордонних загонів, 2-го укріпрайону були величезними. Шансів віднайти ці поховання з кожним роком стає дедалі менше, адже відходять у засвіти останні свідки тих подій.

Кладовище біля Мощеної було закладено в 2013 році на місці одного поховання 1944-го. Нині тут уже знайшли вічний спокій понад 300 воїнів.

Чимало старань, щоб пам’ять про загиблих у Другій світовій війні воїнів була належним чином пошанована, доклали голови обласної і Ковельської районної організацій ветеранів України Геннадій Гулько та Валентина Січкар, голова Ковельської РДА Ольга Черен, заступник голови райради Андрій Броїло, голова Люблинецької селищної громади Наталія Сіховська, духовенство Ковельського благочиння УПЦ, службовці Ковельського міськрайонного військкомату, пошуковий загін «Відродження», клуб історичної реконструкції «Вертикаль». За це їм велика подяка.

Фото автора.