На знімку: есмінець HMS Defender (D36) і маршрут мирного проходу корабля Королівського флоту територіальними водами України.

Таку заяву він зробив після інциденту, що стався 23 червня поблизу мису Фіолент в Чорному морі. «Королівський флот завжди буде дотримуватися міжнародного морського права, і йому ніщо не перешкоджатиме в мирному проході», — наголосив Воллес. Попереджувальний обстріл британського есмінця HMS Defender, на чому наполягає Міноборони РФ і на який вирішили «не звертати уваги» в Міністерстві оборони Великої Британії, — нині серед головних тем британських ЗМІ.

Видання цитують заяву офісу прем’єр-міністра Британії, де пояснили, що насправді есмінець рухався в територіальних водах України, оскільки Британія не визнала суверенітету РФ над Кримом, «найбільш прямим і міжнародно визнаним шляхом» між Україною та Грузією. Так само політики та експерти розмірковують, чи варто зайвий раз дратувати Кремль, адже Росія пообіцяла бомбардувати іноземні кораблі в разі, якщо вони опиняться в територіальних водах навколо Криму, окупованого Росією. Зокрема, заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив: «Якщо колеги не розуміють, що таке кордони Росії, ми можемо бомбити», повідомляє «Лента.ru».

Коментуючи ситуацію, Тобіас Елвуд, голова комітету парламенту з питань оборони, вчора зауважив, що Британії дуже важливо захищати міжнародні води, але «ми повинні визнати, що це небезпечна гра».

У «небезпечну гру» російська сторона вирішила зіграти в середу. Спочатку російські ЗМІ повідомили, що в «російські територіальні води» поблизу Криму зайшов британський есмінець HMS Defender, після чого російський патрульний корабель здійснив попереджувальні постріли, а реактивний літак скинув бомби на його шляху.

Однак Міністерство оборони Великої Британії  заперечило, що по кораблю було відкрито попереджувальний вогонь. Так, британське оборонне відомство спростувало повідомлення російських ЗМІ в Твіттері: «Попереджувальних пострілів по HMS Defender не проводилося. Корабель ВМС Великої Британії здійснює мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права», йшлося в заяві. «Ми вважаємо, що росіяни проводили навчання з артилерійськими стрільбами в Чорному морі і заздалегідь попередили морське співтовариство про свою діяльність. Жодного пострілу в HMS Defender не було, і ми не визнаємо твердження про те, що на його шляху скидалися бомби», — повідомили в міністерстві.

Заява Міноборони Великої Британії викликала справжній шквал іноді люті та образи з російської сторони. Те, що в Лондоні вирішили просто «не помітити» намагання Кремля «продемонструвати силу», змусило російських чиновників одразу кількох міністерств і відомств виступити із заявами, щоб переконати світ: вони таки лякали і вони таки стріляли. А британського військового аташе навіть викликали в міноборони РФ, щоб уже жодних сумнівів не залишилося.

Вищезгадуваний Рябков пригрозив, що «балансування на межі зіткнення» може призвести до тяжких наслідків для організації «провокації» проти Москви. Зважаючи на те, що «провокація» відбулася за кілька днів до початку широкомасштабних морських навчань «Сі Бриз», які стартують 28 червня в північно-західній акваторії Чорного моря і в яких візьмуть участь 32 країни з шести континентів, хотілося б зрозуміти справжні мотиви Кремля, щоб хоча б спробувати передбачити його подальші кроки.

На думку міністра оборони України Андрія Тарана, «наразі найкраще сконцентруватись на пошуку варіантів відповіді, що це було». Міністр висуває такі варіанти: «1. Реакція РФ на щойно досягнуті домовленості українсько-британського морського партнерства (підписані на борту HMS Defender 21 червня 2021 в Одесі). 2. Спроба РФ зірвати навчання «Сі Бриз-2021», що розпочинаються 28 червня. 3. Відповідь РФ на реальну перспективу членства України в НАТО після недавнього саміту Альянсу. 4. Ідея повторити сценарій з розбійним абордажем українських катерів восени 2018 року. 5. Інформаційно-психологічна операція швидше з прицілом на осінні вибори в РФ», йдеться на сайті Міністерства оборони.

З огляду на перебіг подій, Андрій Таран закликав готуватись до всіх згаданих і неназваних сценаріїв. А тим часом «у тісному контакті і взаємодії з партнерами продовжуємо активно готуватись до «Сі Бриз-2021», запевнив він.

Фото з відкритих джерел.