Його тематичні блоки охоплюють чотири етапи конституційного розвитку й окремо хроніку подій та ухвалення Конституції України.

28 червня 2021 року українці всього світу святкуватимуть 25 років Конституції України, Основного Закону держави, який закріплює права, свободи і обов’язки громадян України, її суспільно-політичний і державний устрій. Шлях до цієї події був довгим і тернистим, історія конституціоналізму починається від Конституції Пилипа Орлика (Бендерська Конституція, Конституція 1710 р.) і є логічним наслідком розвитку національних вимог українців — від культурної і політичної автономії в складі федерації до вимоги самостійності та незалежності.

Експозиція виставкового проекту включає документи Національного архівного фонду України, що містять інформацію про конституційні ідеї та концепції відомих науковців та політичних діячів України, висвітлюють основні періоди формування вітчизняного конституціоналізму, дають можливість краще зрозуміти закономірності та особливості цього процесу в Україні, починаючи від Конституції Пилипа Орлика до нової Конституції України. Серед представлених в експозиції документів є унікальні: це Тимчасовий закон про верховне управління державою на випадок смерті, тяжкої хвороби і перебування поза межами держави Ясновельможного Пана Гетьмана Усієї України та Грамота Гетьмана Усієї України Павла Скоропадського (1 та 3 серпня 1918 р.), Універсал Директорії Української Народної Республіки (22 січня 1919 р), який об’єднав українські землі і по праву вважається Актом злуки та соборності України, Акт проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р.) та постанова Верховної Ради УРСР «Про проголошення незалежності України» (24 серпня 1991 р.), Конституційний договір між Верховною Радою України та Президентом України «Про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України» (8 червня 1995 р.), і саме Конституція України, ухвалена Верховною Радою України 28 червня 1996 року. Оригінали цих документів зберігаються в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України.

Експозиція триватиме з 24 до 28 червня 2021 року у кулуарах 2-го поверху будівлі Верховної Ради України за адресою: м. Київ, вул. М. Грушевського, 5.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.