Хорова капела «Сурма» медуніверситету під керівництвом Володимира Савчука.

Професорка Прикарпатського національного університету Ганна Карась разом із доцентом ПНУ Володимиром Савчуком та головою міської «Просвіти» Марією Гуцол вручили учасникам подяки та збірник патріотичних пісень «Здобудеш державу — чи згинеш в борні».

«Фестиваль є традиційним і збирає кращі просвітянські колективи області, — акцентує голова журі, доктор мистецтвознавства Ганна Карась. — Продовжуємо традиції, які існували в нашій українській культурі до 1939 року. Із приходом радянської влади культурно-просвітницькі та спортивні об’єднання тодішньої Галичини потрапили під заборону саме через національне й патріотичне спрямування. Зокрема, поза законом було й товариство «Просвіта». Щодо нинішнього фестивалю, то головною рушійною силою в ньому є Михайлина Боднар, член НСЖУ, завідувачка культурно-масовою роботою обласної «Просвіти».

Ганна Карась наголошує, що окрасою та родзинкою фестивалю стала народна хорова капела «Сурма» імені Богдана Волосянка Івано-Франківського національного медуніверситету. Він — учень Дмитра Котка, військового армії УНР. Після війни керував Гуцульським народним ансамблем пісні і танцю. Лікар за фахом, водночас працював із хором медпрацівників.

«Велика вдячність ректору медуніверситету Миколі Рожку за те, що підтримує творчі колективи закладу, зокрема народний аматорський колектив «Сурма», який примножує традиції хорового співу. Варто відзначити й гурт «Пшеничне перевесло» нашої «Жіночої громади», що діє при обласній організації «Просвіти». Лемківську культуру представив «Бескид», один із кращих аматорських народних колективів області.

Ганна Карась як заступниця міського голови Івано-Франківська із 1998 по 2001 рік відповідала за гуманітарну сферу. Саме з її ініціативи в місті започаткували створення муніципальних колективів. Це й «Галицькі передзвони», й оркестр народних інструментів «Рапсодія» та — естрадно-симфонічний і духовий. Франківськ тоді став прикладом для інших міст країни.

Опісля Ганна Карась як очільниця обласного департаменту культури була причетною до багатьох фестивалів і конкурсів, зокрема «Родославу», що має статус міжнародного і збирає колективи з різних етнографічних регіонів країни та близького зарубіжжя.

Ганна Карась, Марія Гуцол та Володимир Савчук під час фестивалю.

За роки незалежності Ганна Карась пройшла шлях від аспірантки до професорки, є авторкою понад 360 наукових праць, пропагує мистецтво української діаспори. «Здобутки ми повинні міряти не кількісно, а якісно. Маємо талановитих вихованців, які працюють із творчими колективами або на відповідальних посадах у галузі культури, пропагують українське мистецтво за кордоном. Приміром, випускниця кафедри Ірина Горванко очолює хор імені Миколи Лисенка в Нідерландах, де продовжує традиції засновника цього колективу, уродженця Прикарпаття Мирослава Антоновича. Й таких прикладів можна навести чимало», — акцентує Ганна Карась.

На честь відзначення 25-річного ювілею Конституції міське та обласне об’єднання «Просвіти» підготували велику наукову та культурно-мистецьку програму. На конференції головний наголос зробили на здобутках Української держави. Адже Прикарпаття пишається тим, що за роки відновлення незалежності просвітянські традиції тут продовжують і примножують.

Івано-Франківська область.

Фото надано Ганною Карась.