Євгенія КРАВЧУК, заступник голови парламентської фракції «Слуга народу»:

— 25-річчя Конституції України — чудова ювілейна дата, яка потребує не лише особливого святкування, а й особливого ставлення. Три вихідні — це, звісно, добре, але 28 червня — день, коли варто замислитися над тим, що є Конституція для кожного з нас.

Це насамперед свобода. Свобода думати та говорити. Свобода обирати та діяти. Свобода молитися. Свобода бути різними та при цьому почуватися в безпеці. Свобода вільно жити на своїй землі, кохати, радіти, виховувати своїх дітей у любові та повазі. Конституція — про життя. Це єдність. Не дарма ж у преамбулі наголошується, що парламент ухвалив Конституцію від імені українського народу — усіх громадян України, всіх національностей. Тоді, 25 років тому, це було справді доленосне рішення, що об’єднало всіх українців.

Конституція — про кожного. Це вірність. Вірність своїй країні, ідеї, меті. Символічно, що кожен Президент України присягає на вірність народу, тримаючи руку на Пересопницькому Євангелії та Конституції. Він зобов’язується завжди дбати, боронити та бути вірним своїй Вітчизні. Конституція — про відповідальність. Це шлях уперед. Лише зріла держава може ухвалити цей основоположний закон, що символізує нову віху розвитку. І сама Конституція України сьогодні також крокує в ногу з часом. Так, у 2019 році з’явилася електронна Конституція — комікс для дітей, аби вже з малого віку легко та доступно пояснювати українцям їхні права, а також обов’язки.

Конституція — про майбутнє. Конституція України прекрасна! Це документ, написаний українцями для українців, в якому дуже багато важливих прав і свобод та чимало серйозних обов’язків. Дотримуймося їх, щоб потім із гордістю казати, що ми отримали саме ту країну, яку побудували власними руками. Міцного здоров’я та мирного неба всім нам!

Із Днем Конституції України!

Іван КРУЛЬКО, народний депутат України, заступник голови партії «Батьківщина»:

— Вітаю всіх українців із 25-ю річницею Конституції України! 28 червня 1996 року — без сумніву, визначний день в історії України! Цього дня Верховна Рада прийняла Конституцію незалежної України, що є Основним Законом держави і визначає основи незалежної суверенної держави, права і свободи громадян України!

Міжнародна спільнота назвала українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі.

Та, як бачимо, мало мати добру Конституцію, треба дотримуватись її, як це роблять, наприклад, у США. Прикро констатувати, та наша влада повсякчас грубо порушує права народу України, намагаючись узурпувати владу.

Згідно з Конституцією земля і надра — це об’єкти права власності народу України, і саме народ України на референдумі має вирішувати всі стратегічні питання і особливо — питання української землі.

«Батьківщина» обстоюватиме право народу України на вільний референдум і домагатиметься скасування антиконституційних законів!

Наша мета — побудова заможної, європейської, правової, демократичної і соціальної держави! Щоб українець був господарем на своїй землі і в своїй державі!

Поважаймо Конституцію і бережімо Україну і конституційні права громадян України!

Слава Україні!

Юрій БОЙКО, cпівголова парламентської фракції «Опозиційна платформа — За життя»:

— Двадцять п’ять років тому було прийнято Конституцію України. Вона утвердила демократичні засади побудови нашої державності. Закріпила широкі соціальні, політичні, економічні, культурні права громадян. Створила передумови для суспільного діалогу та єдності українського суспільства. Країна, яка потерпала від нестабільності, політичних конфліктів та соціально-економічних негараздів, отримала довгострокову перспективу розвитку.

Водночас Основний Закон встановив жорсткі вимоги для політиків. Дотримання Конституції стало обов’язковим для політичних сил, які будують Україну-мрію. І навпаки — антинародна політика, яка руйнує країну, завжди починалась з порушення конституційних норм.

Забезпечення конституційних прав громадян — наш основний пріоритет. Збереження доступної безоплатної медицини та освіти. Створення умов для підвищення рівня життя кожної української родини. Захист мовних та культурних прав національних меншин, створення гарантій їхнього вільного розвитку. Забезпечення свободи слова, думки, совісті та права голосу. Недопущення цензури та позасудових переслідувань українців — обов’язок для відповідальних політичних сил.

Ми бачимо Україну мирною, справедливою, демократичною, правовою державою. Країною, в якій поважають Конституцію, права людини і громадянина. Це фундамент для об’єднання, який пропонує і обстоює «Опозиційна платформа — За життя».

Роман ЛОЗИНСЬКИЙ, парламентська фракція «Голос»:

— Мало хто згадує, що єдине свято, закріплене в нашому Основному Законі, — це і є День Конституції. Це ще раз підкреслює важливість та вагомість цього дня і місця Конституції в житті кожного громадянина, який безпосередньо повинен хоча б кілька разів перечитати цей документ, бездоганно знати свої права і не гірше розуміти й усвідомлювати свої обов’язки. Усі інші закони, які приймаються, повинні обов’язково узгоджуватися з Конституцією, їхні положення не можуть їй суперечити. Тому кожен громадянин, обстоюючи свої права (особисті та громадянські), завжди може посилатися на саму Конституцію.

Новообраний Президент порушив Конституцію в перші ж 45 хвилин свого президентства, розпустивши Верховну Раду без достатніх законних підстав. Тоді Конституційний Суд вчинив максимально безхребетно і не заперечив проведенню перевиборів. Уже за 1,5 року нас усіх спіткали наслідки такого ставлення до Конституції. У жовтні 2020-го Конституційний Суд відправив у нокаут усю антикорупційну інфраструктуру в Україні, а Президент скликав термінове закрите засідання РНБО для визначення заходів реакції на ситуацію, що склалася. Уже за два дні він вніс до Верховної Ради законопроект «Про відновлення довіри до конституційного судочинства», в рамках якого запропонував звільнити чинний склад КСУ. Не маючи на те повноважень. Наступна спроба — підписання указу про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького «заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи». А далі — скасування указів Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КС.

У День Конституції особливої актуальності набувають положення частини другої статті 19 Основного Закону, згідно з якою органи державної влади та місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти в межах повноважень, на підставі і в спосіб, визначений Конституцією. Іншими словами, для того, щоб не створювати нових криз у державі, «достатньо просто перестати»  порушувати Конституцію. Чого всім нам і бажаю в ці святкові дні.

Тарас БАТЕНКО, співголова депутатської групи «За майбутнє»:

— Ухвалення Верховною Радою України 1996 року Основного Закону — Конституції України, стало важливою віхою українського державотворення. Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу. Це першооснова формування політичних, економічних та духовних реалій нашого суспільства.

28 червня цього року Україна відзначає 25-ту річницю Конституції України! У цей урочистий день від щирого серця бажаю кожному українцю добробуту, родинного щастя, міцного здоров’я, успіхів, процвітання та натхнення для нових звершень на благо країни! Нехай свято демократії відкриває нові перспективи для поступального і безперервного розвитку української держави, а полум’я гордості за нашу державу яскраво сяє в серці кожного українця, освячуючи шлях у світле майбутнє!

З Днем Конституції України! 

Олег КУЛІНІЧ, голова депутатської групи «Довіра»:

— 28 червня 1996 року в українському парламенті відбулася справді історична подія, що стала визначальною для всього вітчизняного законотворення. Адже ні до цієї дати, ні після неї Верховна Рада не приймала документа такої суспільної ваги. Переконаний, що Конституція — це Основний Закон держави не лише за визначенням, а й за своєю суттю. І повага до Конституції — обов’язкова для кожного українського громадянина.

Тож цього дня хочу побажати українцям, щоб норми Конституції в нашій державі були непорушними для всіх, а права та свободи людини та громадянина, закріплені в ній, виконувалися беззастережно. Бо Конституція захищатиме кожного лише тоді, коли всі громадяни будуть рівні перед законом. Саме за цим принципом живуть усі розвинені країни, і впевнений, що Україна теж до цього рухається.

У День Конституції бажаю нашій країні і її громадянам впевненості у завтрашньому дні, розвитку і прогресу, віри у свою державу і в силу закону! Усі ми хочемо почуватися на своїй землі захищеними і впевненими, прагнемо бачити справедливість у суспільстві і виховувати в ній своїх дітей. Тож шануймо нашу Конституцію, адже все починається саме з поваги до неї!

Щиро вітаю наш багатомільйонний український народ з Днем Конституції!

Ірина ФРІЗ, парламентська фракція «Європейська солідарність»:

— Українська незалежність формувалась протягом багатьох століть. Яскравим прикладом чого є Конституція Пилипа Орлика, у якій уперше в Європі обґрунтовувалась можливість існування виборів та започатковувались демократичні засади.

Першу Конституцію незалежної України було ухвалено о 9-ї годині 18 хвилин 28 червня 1996 року. Саме цього дня ми отримали документ, який гарантує дотримання прав та свобод українців.

7 лютого 2019-го з ініціативи «Європейської солідарності» Верховна Рада восьмого скликання ухвалила зміни до Конституції, якими закріпила курс України на вступ до ЄС та НАТО. Ця історична подія вперше з часів прийняття Конституції окреслила шлях, яким наша країна має рухатися в майбутнє, та зробила неймовірний внесок у розбудову нашої державності та безпеки.

Важливо пам’ятати, що демократичне суспільство неможливо будувати без дотримання конституційних прав, які формують вектор розвитку держави. Конституція України, створена з урахуванням історичного досвіду українського народу та найкращих світових демократичних традицій, є символом консолідації суспільства та дає змогу рухатись у майбутнє.

Щиро вітаю всіх українців з Днем Конституції України!