Вадим Рабінович, Петро Порошенко, Віктор Бондар, Сергій Вельможний, Анастасія Радіна.

Відкривши засідання погоджувальної ради, глава парламенту Дмитро Разумков ще раз привітав присутніх із Днем Конституції та зауважив, що всі народні депутати повинні працювати для досягнення консенсусу, бо, лише об’єднавши зусилля, можна змінити державу та реалізувати всі передвиборчі обіцянки.

«Об’єктивно у цьому скликанні ми вже не раз доводили свою спроможність об’єднуватись навколо важливих питань і працювати на державу, відкладаючи політику та електоральні амбіції, і робили свою роботу якісно», — сказав він, висловивши сподівання, що так само буде і в подальшому. Глава парламенту висловив слова подяки своїй заступниці Олені Кондратюк, на яку було покладено виконання постанови про святкові заходи, а також апарату Верховної Ради та всім, хто долучився до організації та брав участь у святкових заходах.

Повернувшись до порядку денного, Д. Разумков повідомив, що у вівторок відбудеться позачергове засідання парламенту, скликане на вимогу Президента, а під час чергового пленарного засідання розглядатиметься законопроект № 3711-д, який є складовою судової реформи.

Крім того, головуючий представив нового представника Кабінету Міністрів у парламенті. Ним замість Василя Мокана став керівник секретаріату депутатської фракції «Слуга народу» Тарас Мельничук.

Перший заступник глави парламенту Руслан Стефанчук, наголосивши, що до завершення сесії залишилися два пленарні тижні, зауважив, що, можливо, доведеться проводити не одне позачергове засідання, і закликав колег бути готовими до такого розвитку подій.

Водночас політик висловив упевненість, що конституційні вимоги, бачення й надалі залишатимуться стовпами діяльності парламенту, як єдиного законодавчого органу.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зауважила, що урочистості, проведені з нагоди 25-річчя Конституції, вперше були організовані у неформальному стилі і засвідчили: ми можемо бути інституцією, яка прагне стати ближчою до людей, відкритою, зрозумілою та сучасною.

«У рамках проекту «Відкрита Рада» ми спробували зробити святкування Дня Конституції у новому європейському форматі, без віп-секторів, турнікетів, парканів і з програмою заходів, спрямованою на широке залучення громадян. І переконана, що нам це свято вдалося», — наголосила О. Кондратюк, додавши, що це лише початок нової відкритої Ради і невдовзі буде представлено нову брендингову стратегію парламенту.

Водночас, торкнувшись відкриття ринку землі, який має стартувати з першого липня, заступниця глави парламенту зауважила, що побоюється, що замість обіцяного монобільшістю та прем’єром економічного зростання та справедливості ми отримаємо велику біду. «Коли я бачу, що за тиждень до запуску ринку землі Кабмін терміново вносить зміни в порядок ведення Держреєстру речових прав на нерухоме майно. Коли я чую, що лише за тиждень до першого липня прем’єр дає доручення міністерствам роз’яснити громадянам, як саме все це працюватиме, то я розумію, що влада не готова до запровадження ринку. Хоча саме ця влада взяла повну відповідальність на себе за рішення, яке не підтримує більшість громадян України. Бачимо, що замість продажу землі власники стикнуться з випадками шахрайства і, на жаль, не зможуть захистити своє право на землю від рейдерства та беззаконня. Нині не зрозуміло, куди звертатися простим громадянам, фермерам, щоб убезпечити себе від втрати землі, хто і як саме захищатиме їхні права та відновлюватиме справедливість», — наголосила Олена Кондратюк та запропонувала запросити на Годину запитань до уряду Прем’єр-міністра, щоб він дав конкретні роз’яснення, як працюватиме так званий ринок землі. Крім того, політик висловила переконання, що парламент має взяти під особистий контроль це питання.

Павло Халімон, Ярослав Железняк, Сергій Власенко, Олександр Корнієнко, Тарас Мельничук.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко, підтримавши деякі занепокоєння попереднього спікера щодо ринку землі, запропонував запросити на п’ятницю не прем’єра, а міністра аграрної політики, який, за словами депутата, зможе більш фахово відповісти на всі запитання щодо землі. «Хотілося б, аби для українців ці перші тижні і місяці реформи не були шокуючими, і минули так, щоб надихнути людей користуватися своїми правами», — додав він.

Нагадавши, що до завершення сесії залишилося два пленарні тижні, О. Корнієнко зауважив, що депутати мають завершити розгляд питань щодо судової реформи. Він зазначив, що «Слуги народу» підтримуватимуть той варіант реформи, який даватиме змогу максимально швидко, оперативно та якісно провести очищення судової системи та підвищити якість роботи суддів, а також відповідно до рекомендацій Венеційської комісії.

Співголова фракції «ОПЗЖ» Вадим Рабінович у контексті святкування річниці Конституції зауважив, що у нас надто великі проблеми з її дотриманням. Зокрема, депутат наголосив на закритті низки телеканалів «без суду і слідства» та дотриманні прав громадян у контексті потрапляння їх у санкційні списки.

Не оминув парламентарій і теми «COVID-19»: «Країна на порозі нової хвилі коронавірусу. Якщо хтось забув, то я нагадаю: рятівний коронавірусний фонд буквально закатали в асфальт. А сьогодні, знаючи, що в країні з’явився новий більш небезпечний штам, протистояти якому не можуть навіть більш розвинуті держави, наша влада не поспішає навіть тести закуповувати».

В. Рабінович висловився за повернення влади парламенту. «Кожен має зрозуміти та відчути серцем відповідальність не перед кольором свого партійного прапора, а перед країною та людьми. Це єдиний для нас порятунок. Україна в нас одна, і якщо ми її загубимо, нам не буде прощення», — констатував він.

Представник «Європейської солідарності» Петро Порошенко застеріг Президента від спроб додати собі неконституційних повноважень: «Конституція — це не шведський стіл, де ти береш все, що забажаєш, і відкидаєш те, що не смакує. Її духу і букви слід дотримуватись від першої до останньої літери. Бо Конституція — це правило для держави і влади по захисту людини і суспільства», — сказав він, розцінивши такі спроби, як небезпеку скочування до авторитаризму.

У цьому контексті депутат наголосив на неприйнятності «дивовижних ініціатив Зеленського» щодо заборони громадянам України оскаржувати рішення РНБО, щодо права Президента ухвалювати політико-правові рішення. «У Конституції Пилипа Орлика головним був принцип розділення влади і незалежності судової влади. Ви дієте всупереч і Конституції Пилипа Орлика, і сучасному Основному Закону України», — наголосив П. Порошенко.

Представник «Батьківщини» Сергій Власенко зауважив, що нині ми маємо справу з подвійними стандартами. «Усі нахвалюють нашу Конституцію, але, на жаль, влада робить усе, щоб не дотримуватись Основного Закону самій і не дати можливість реалізувати громадянам України ті права, які Конституцією передбачені», — сказав він, зачепивши питання земельної реформи і нереєстрації ЦВК ініціативної групи стосовно проведення всеукраїнського референдуму з цього питання.

«Усе, що відбувається сьогодні в законодавчому полі попри всі урочисті реляції, не відповідає українській Конституції та всьому тому, що закладали батьки-засновники в текст, букву та дух цього закону», — зазначив народний депутат.

Голова фракції «Голос» Ярослав Железняк нагадав, що «Голос» вніс свої пропозиції, спрямовані на боротьбу з олігархами. Йдеться про зміни до Податкового кодексу, про корпоративне управління та про посилення закону про конкуренцію. Водночас президентський законопроект щодо олігархів він назвав красивим тизером, який розрахований або на великі касові збори, або на піар, який не дасть жодної конкретики, бо не можна боротися з олігархами у пост-продакшені.

Нагадавши, що 23 серпня відбудеться «Кримська платформа», народний депутат зауважив, що є важливі закони, які чекали на ухвалення 30 років, які потребують прийняття. Ідеться про законопроекти про корінні народи та про скасування вільної економічної зони «Крим». Він закликав у разі, якщо депутати не встигнуть розглянути їх на черговому засіданні у четвер, винести їх на позачергове засідання. «Законопроекти мають бути ухвалені не лише за основу, а й у цілому, щоб 23 серпня ми продемонстрували, що виконуємо своє домашнє завдання», — констатував він.

Співголова депутатської групи «За майбутнє» Віктор Бондар порушив тему тарифів на газ та електроенергію: «Ми постійно намагаємось у цьому розібратися, але уряд так і не прозвітував, що відбувається в державних кампаніях «Нафтогаз України», «Укргазвидобування» тощо... У підсумку ми маємо: лише на газ за рік ціни зросли вдвічі».

За словами депутата, Україна на 33-му місці серед країн Європи за спроможністю населення за свою зарплату купувати тисячу кубометрів газу. Крім того, ми практично єдина країна з 33, яка цього року піднімала тарифи на газ для населення, у той час як 30 країн ЄС тарифи навпаки знизили. Це, наголосив депутат, свідчить про те, що в Україні ніхто системно не підійшов до аналізу тарифів, ніхто не займається цим питанням. Тож запропонував у п’ятницю заслухати енергетичний блок уряду.

Сергій Вельможний (група «Довіра»), продовживши тему підвищення комунальних тарифів, закликав уряд напрацювати постійну схему затвердження тарифів. «Наші громадяни потребують стабільності, а не точкових рішень», — переконаний він.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.