Воістину, статистика знає все! Ось найсвіжіше повідомлення з Дайджесту новин Мінекономіки, автори якого констатують якщо не повну перемогу, то значні здобутки в царині зайнятості співгромадян!

Цитуємо: «За даними Державної служби зайнятості кількість зареєстрованих безробітних станом на 24 червня 2021 року становила 354 тисячі осіб, що на 105 тис. осіб менше, ніж на початку року. Так, на 1 січня на обліку перебувало 459 тис. зареєстрованих безробітних.

Починаючи з квітня цього року, ситуація на ринку праці поступово стабілізується завдяки відновленню економіки на тлі покращення епідемічної ситуації та зменшення карантинних обмежень...».

Далі автори-укладачі дайджесту намагаються переконати співгромадян, що «...для покращення ситуації на ринку праці уряд запровадив низку ініціатив для збереження та створення нових робочих місць...».

Згадують і програму щодо часткового безробіття, і антикризові кредити рефінансування, і прямі виплати для бізнесу та робітників, чия діяльність була обмежена через впровадження карантинних обмежень, і державну допомогу у розмірі 8(!) тис. грн, яку отримали 178 тис. найманих працівників та 161 тис. ФОПів. На це з державного бюджету, мовляв, було виділено 2,7 млрд грн!

Не забули і про розширені урядом програми підтримки бізнесу, зокрема щодо доступу до дешевих кредитних ресурсів у рамках програми доступного кредитування «5-7-9%» та програми державних портфельних гарантій, на які цьогоріч було видано понад 50 млрд дешевих кредитів для малого та середнього бізнесу...

Усе перелічене вище, звісно ж, не може не тішити. Особливо на тлі повідомлень про те, що за останні півроку в Україні свій бізнес закрили майже 12 тис. фізосіб-підприємців. Найчастіше закривалися підприємства оптової торгівлі — їх стало з січня по червень цього року менше майже на третину! Ані про податкові канікули, ані про зменшення орендної плати, як у цивілізованих країнах, звісно ж, уже не йдеться!

А нещодавня заява Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля в одному з телеефірів взагалі перекреслює всі перелічені вище «заслуги» Мінекономіки разом з його — прем’єра — минулорічною обіцянкою про створення нових півмільйона робочих місць!

Цитуємо: «...В Україні на сьогодні статус безробітного має 401 тисяча осіб. Протягом року на облік у Службі зайнятості стали майже мільйон українців... Загалом впродовж цього карантинного року, згідно з офіційними даними, 1 млн осіб отримали статус безробітного. Відповідно було працевлаштовано за цей період 665 тисяч осіб», — сказав він.

Цікаво, це з тими 500 тисячами, які обіцяв прем’єр минулого року, чи без них?

Не забуваймо, що існує ще й неофіційна статистика. А її показники зазвичай перевищують офіційні дані в рази. Тож особливо радіти нема чому.

Тим часом Державна служба статистики оприлюднила дані про витрати українців у першому кварталі цього року. Найбільше грошей українці витрачають на їжу. Про це повідомляється в експрес-випуску Держстату. На статтю витрат «Продукти харчування та безалкогольні напої» українці в середньому витрачають 39,5% своїх коштів. Також серед найбільших витрат — житло і комунальні послуги (18%). На третьому місці опинилися витрати на транспорт — 7,9%. Та і вони, схоже, зростуть після анонсованої урядом монетизації.