Учора відбулося скликане на вимогу Президента позачергове пленарне засідання Верховної Ради дев’ятого скликання. Глава парламенту Дмитро Разумков повідомив, що до розгляду запропоновано сім питань порядку денного. «Переходимо до розгляду першого питання — законопроекту про внесення змін до статті 51 Кодексу торговельного мореплавства України (щодо вимог до кваліфікації членів екіпажу, № 3944», — повідомив він.

Народний депутат Іван Шинкаренко, який представляв законопроект № 3944, наголосив, що пропоновані зміни запроваджують міжнародні норми автоматичної пролонгації атестації моряків. «У нас існує величезна проблема з підготовкою моряків та видачею кваліфікаційних документів. Уже тривалий період тривають побори з моряків, а обсяг корупційного здирництва з моряків сягає 100 мільйонів доларів на рік. Тобто родини моряків кожного місяця віддають на цю корупційну схему до 10 мільйонів доларів», — повідомив він.

За словами І. Шинкаренка, основні новації законопроекту передбачають: якщо ти як моряк маєш підтвердження своєї кваліфікації, маєш досвід підтвердженої роботи моряком, то твої кваліфікаційні документи продовжуються автоматично і немає потреби повторно складати іспити, щоб отримати документи на ту само роботу.

Загалом ця проблема стосується майже 150 тисяч українських моряків, які змушені платити задля підтвердження кваліфікації.

Голова Комітету з питань транспорту та інфраструктури Юрій Кісєль повідомив, що члени комітету пропонують підтримати законопроект № 3944 у першому читанні. Однак на пропозицію низки народних депутатів законопроект № 3944 ухвалено в цілому — «за» проголосували 333 парламентарії.

Також у порядку денному позачергового засідання законопроекти: про основи національного спротиву (№ 5557); про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про чисельність Збройних Сил України» (щодо збільшення чисельності Збройних Сил України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про основи національного спротиву», № 5558); про критичну інфраструктуру (№ 5219); про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю, № 3743); про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (щодо тимчасових підстав незастосування заходів адміністративного впливу за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї, № 5478); про внесення змін до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб, № 4555).

Детальніше про позачергове засідання читайте в наступному номері.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.