Учора на вимогу Президента України та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту Верховної Ради відбулося позачергове пленарне засідання парламенту. Загалом на розгляд винесено вісім питань порядку денного.
Відкривши позачергове засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков надав слово народному депутату Олені Шуляк, яка презентувала законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№ 5655).

«Цей законопроект матиме колосальний вплив на розвиток і будівельної галузі, і всього містобудування в Україні. Десятки разів ми чули в цьому залі про корупцію в Державній архітектурно-будівельній інспекції, сотні разів на нашій Тимчасовій слідчій комісії ми розглядали звернення підприємців та громадян стосовно порушень містобудівного законодавства. Тисячі разів ми чули, що в різних містах і селах України є незаконні забудови, котрі як гриби зростали упродовж останнього десятиріччя», — зазначила вона, висловивши переконання, що цей законопроект дасть змогу покласти край незаконним забудовам. З цією метою вся проектна документація та всі вихідні дані будуть вноситися в єдину електронну державну систему будівництва. «Кожен учасник будівельного процесу залишить у цій системі електронний слід, тобто завжди можна буде простежити, хто видав документи та хто їх підписав», — наголосила вона. Крім того, дуже широкі контрольні повноваження в містобудівній галузі отримають органи місцевого самоврядування. «Представники органів місцевого самоврядування зможуть без суду заходити на об’єкти незаконного будівництва і зносити їх», — зазначила О. Шуляк, назвавши цей законопроект революційним.

Законопроект № 5655 ухвалено в першому читанні.

ДетальнІше читайте в наступному номерІ.