Звісно, серед основних подій — запровадження ринку землі. Отже, з 1 липня скасовується затяжний мораторій на відчуження землі сільськогосподарського призначення. Відтепер цю землю можна буде продати чи купити. Варто зазначити, що ринок землі запроваджується поетапно. Тому відчужувати землю або купувати її поки що зможуть лише фізичні особи і тільки громадяни України. Українські юридичні особи матимуть таке право лише з 1 січня 2024 року. Іноземці поки що купувати українські чорноземи не можуть. Детальніше про це «Голос України» розповів 1 липня 2021 року в матеріалі «Продається все — питання лише у часі та ціні. Земля вже не виняток».

Прожитковий мінімум та пенсії підвищили

Не набагато, проте з 1 липня прожитковий мінімум підняли на 105 гривень. Відтепер і до 30 листопада цього року він становитиме 2294 гривні для працездатних осіб. Підвищення прожиткового мінімуму «потягнуло» підвищення соціальних та інших виплат, наприклад таких, як пенсії, допомога з безробіття, допомога на дітей, аліменти. Отже, мінімальна пенсія становитиме 1854 гривні, а максимальна зросла до 18540 гривень. До того ж з 1 липня здійснять заплановану індексацію пенсій. За повідомленням урядовців, один мільйон пенсіонерів додатково отримають майже 100 гривень (стосується пенсіонерів, яким призначили пенсію у 2019—2020 роках і які не отримали доплат у березні 2021 року. А от заплановані з 1 липня доплати (400 гривень) пенсіонерам віком від 75 до 80 років перенесли на 1 жовтня. Грошей на всіх не вистачає.

Плата за нерухомість

До 1 липня фізичні особи — власники нерухомого майна (квартири, будинки, гаражі тощо) мали отримати податкові повідомлення-рішення, в яких зазначається сума нарахованого податку та відповідні платіжні реквізити, на які слід сплатити податок. Починаючи з 1 липня у власника є 60 днів (тобто до 1 вересня 2021 року) для оплати цього податку. У 2021 році податок на нерухоме майно нараховується за 2020 рік, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2021 року, — 6000 гривень. Ставки податку встановлюються за рішенням місцевих рад, але не більш як 1,5 відсотка розміру мінімальної зарплати (тобто 90 гривень за один квадратний метр площі). Нагадаю, що за площу в розмірі до 60 квадратних метрів (для квартир), до 120 квадратних метрів для будинків) і до 180 квадратних метрів для різних типів житлової нерухомості (для квартир і будинків, які належать одному власнику) податок платити не треба.

Пакунок малюка або гроші

Відтепер так званий «бебі-бокс» — найнеобхідніші речі для новонароджених, який видавали батькам, можна обміняти на грошовий еквівалент. А це не менш як три прожиткові мінімуми для дітей віком до шести років (нині 6039 гривень). Гроші зарахують на банківську картку одного з батьків на підставі відповідної заяви.

Сезон полювання на «лівих» працівників відкрито

З 1 липня Податкова служба України разом із Держслужбою з питань праці поновлюють перевірки роботодавців на предмет виявлення не оформлених відповідно до законодавства працівників. За одного такого працівника роботодавець сплатить штраф у 60000 гривень, а якщо таке порушення мало місце і раніше, то санкція буде вже 180000 гривень. За висновками експертів, на українському ринку праці таких працівників понад три мільйони.