Понад тисячу військовослужбовців та майже 300 одиниць техніки покажуть киянам та гостям столиці, а через телебачення — і всім українцям.

Як повідомила служба зв’язків з громадськістю оперативного командування «Північ», зведена механізована колона нараховує 24 парадні розрахунки (коробки). До неї входять військові різних видів ЗСУ: Сухопутних військ, морської піхоти Військово-Морських сил, Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ. Крім них залучені й інші силові структури, зокрема Нацгвардія. Буде представлена артилерія, автомобільна техніка, зокрема санітарні авто та «Богдани», реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град», комплекси радіоелектронної боротьби з безпілотними літальними апаратами тощо.

— Особливістю параду у цьому році буде те, що залучається більше новітніх зразків техніки. Зокрема й тієї, яка нещодавно прийнята на озброєння. Це майже 300 одиниць, — повідомив командувач логістики Командування Сухопутних військ Збройних Сил України бригадний генерал Володимир Карпенко.

Головний старшина зведеної механізованої колони прапорщик Дем’ян Танський, який сам був учасником параду у 2018 році, зазначив, що для участі відібрані кращі військовослужбовці з підрозділів, немало й учасників бойових дій на сході країни.

— Якщо чесно, емоції зашкалюють. Патріотичність, моральний дух на дуже високому рівні, — каже Дем’ян. — Я дуже радий, що знову потрапив сюди.

Служба зв’язків з громадськістю оперативного командування «Північ» уточнює, що в параді братимуть участь і війська ОК «Північ», зокрема 30-та окрема механізована бригада ім. князя К. Острозького та один із розвідувальних підрозділів, які представлені розрахунками зі спеціалізованих броньованих автомобілів «Новатор» з протитанковими ракетними комплексами «Стугна-П» та броньованих розвідувальних машин. Крім того, управління ОК «Північ» організовує і тилове забезпечення.

Тренування проводять щодня, але є можливість і для відпочинку — зокрема, на великому екрані польового автомобільного клубу можна подивитися матчі «Євро-2020».

Фото служби зв’язків з громадськістю ОК «Північ».