1 червня народні депутати підтримали зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів та обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища і благоустрою територій, ухваливши відповідний Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України».

Підписання цього закону Президентом України В. Зеленським відбулося під час його виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Екологія» 7 червня. «500 пакетів за рік використовує кожен українець. 20 хвилин — саме стільки в середньому ми користуємось таким пакетом. Понад 100 років — саме стільки один пакет розкладається», — зазначив Президент.

Закон забороняє розповсюдження на об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг надтонких пластикових пакетів; тонких пластикових пакетів; оксорозкладних пластикових пакетів. Заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети. Здатність пластикових пакетів до біорозкладання визначається відповідно до гармонізованих європейських стандартів. Заборона на розповсюдження пластикових пакетів почне діяти з 1 січня 2022 року.

А що з цього приводу думають читачі нашої газети, які мешкають у Житомирі та області?

Віктор Гаркавенко, пенсіонер:

— Я готовий відмовитися від пластику! Вважаю, що більшість земляків чудово розуміють, скільки шкоди довкіллю він завдає. Але ж є й другий бік медалі. Мене цікавить: як за такий короткий термін перепрофілювати виробництва на виготовлення іншої продукції? Тих самих паперових пакетів та багаторазових торбинок. Із ЗМІ відомо, що європейцям на це знадобилося майже п’ять років.

Ірина Худан, приватний підприємець:

— Я чула про таке нововведення. Це прекрасно, адже у нас дуже засмічене довкілля. Лишень не знаю, чи є в Україні потужні заводи, які виготовлятимуть у потрібній кількості паперові чи інші екологічно чисті нешкідливі пакети, стаканчики тощо? Якщо є, то чудово, але якщо їх ще потрібно будувати, то це забере чимало часу й грошей у держави.

Любов Крилова, бібліотекар:

— Якщо дивитися крізь призму користі для природи й здоров’я людей, то цей закон корисний і потрібний. Але чи є у нас альтернатива пластику? Чи є відповідні підприємства, що забезпечуватимуть його переробку, виготовлення екологічно безпечної продукції?

Олег Ковальчук, таксист:

— Цей закон нас ще більше наближає до Європи, але в них же і рівень життя який, і переробка краща. Вони вже давно навчилися заробляти чималі гроші на твердих побутових відходах і смітті, навіть виробляти електроенергію, а ми ще тільки до цього йдемо повільними темпами. Не знаю, скільки нам знадобиться часу на втілення у життя цієї ініціативи. Тим більше, що невпинно зростають ціни на газ, світло, продукти, комунальні послуги. Людям не до цих змін, хоча вони — потрібні та корисні.

Микола Раєць, тракторист:

— «Сидора» на роботу зручно покласти в пакет, так робив багато років, а скоро вже щось інше буде. Раніше загортали їжу в папір, газети, але нині на заміну пресі приходить Інтернет. Я не стежу за законами, бо їх щодня ухвалюється багато, і при тому не завжди на користь простих людей. Може, й правильно, що парламентарії звернули увагу на цю проблему, але чи все підготували для втілення у життя цієї ідеї у нас?

Житомирська область.