«Сучасний світ є надзвичайно глобалізованим, більшість викликів та загроз мають якщо не глобальний, то регіональний характер, а інтереси держави та її громадян виходять далеко за межі національних кордонів, — наголосив під час виступу на форумі Президент Володимир Зеленський. — Зовнішня політика — один із ключових інструментів для розвитку та процвітання нашої країни. І це важлива частина моєї щоденної роботи на посаді глави держави. Дипломатія — не теоретична і не абстрактна річ. Це реальні дії для відновлення миру, суверенітету і нашої територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів».

Україна має бути не об’єктом, а активним суб’єктом міжнародної політики, наголосив В. Зеленський. У архітектурі світової безпеки зростає напруження, констатував він. На думку глави держави, кількість конфліктів зростає через те, що окремі країни намагаються нав’язати свої підходи до міжнародних відносин. Результат — ерозія міжнародного правопорядку. Ми маємо протидіяти цьому з огляду на власні національні інтереси, переконаний В. Зеленський. Головний такий наш інтерес — це мир на власній землі. «Протидія агресору, забезпечення суверенітету, відновлення територіальної цілісності України — найвищий пріоритет нашої роботи, — зазначив він. — Незаконна анексія Криму з боку Російської Федерації та війна на Донбасі — це виклик для всіх. Для всього демократичного світу. Формування сильного зовнішнього фронту нашої держави — це завдання кожного нашого дипломата — від аташе до посла. Особисте завдання міністра закордонних справ. І моє особисте завдання також».

Серед зовнішньополітичних пріоритетів України залишається деокупація Автономної Республіки Крим та Севастополя, наголосив Президент. Для того щоб посилити тиск на Росію в цьому питанні й було ініційовано створення Кримської платформи, перший саміт якої відбудеться вже 23 серпня. Посилення наших лідерських позицій у Чорноморському регіоні дозволить зберегти спокій, безпеку та свободу судноплавства в цьому регіоні.

У своєму виступі глава держави зауважив, що нині підвищується роль двосторонніх домовленостей. Тепер ми закладаємо основи нових проектів та ініціатив для стратегічного партнерства зі США. Зокрема, готується офіційний візит глави нашої держави у Вашингтон, який, за його словами, має стати максимально результативним. На рівень стратегічного партнерства також виведено відносини із Великою Британією, зміцнюється партнерство і дружба з Туреччиною, поглиблюється особлива співпраця з Канадою. Далі планується розвивати стратегічні взаємовигідні відносини з багатьма країнами — Китаєм, Німеччиною, Францією, Польщею, Естонією, Латвією, Литвою, Румунією, Грузією, Азербайджаном, Молдовою та іншими. Серед пріоритетів — Індія, Японія та Бразилія. «Кожен ваш візит на високому та найвищому рівнях повинен мати вагому, конкретну торговельно-економічну, інвестиційну складову для України», — звернувся В. Зеленський до представників дипкорпусу. Ще одним важливим напрямом такої роботи має стати забезпечення нашого війська сучасними зразками озброєння.

Не варто забувати і про енергетичну безпеку, акцентував Президент. «Введення в експлуатацію «Північного потоку-2» — це не про економіку, — зауважив він. — Це зброя проти України і в майбутньому проти всієї Європи. Це пряма безпекова пастка для всіх. Треба й надалі протидіяти реалізації цього проекту і залучати всіх партнерів». У контексті міжнародних викликів В. Зеленський також звернув увагу на питання, пов’язані з кібербезпекою і протидією фейкам. Говорив він і про престиж українського паспорта, який дасть гарантію безпеки його власнику в усьому світі. Виступ міністра закордонних справ Дмитра Кулеби підтвердив кожне слово, сказане очільником нашої країни. Д. Кулеба, зокрема, зазначив: «Президент ставить дуже високу планку. Іноді вона здається нездоланною. Але слова «неможливо» в лексиконі глави держави немає». Ці слова урядовець проілюстрував тим, що оригінал Конституції Пилипа Орлика все ж буде доставлено зі Швеції до 30-річчя Незалежності нашої країни. «Нам казали, що це неможливо, що так було останні 300 років, — зауважив міністр. — Але ми взяли цю планку, і Конституція до нас приїде».

«Нам вдалося приєднати Україну до програми розширених можливостей НАТО, — наголосив Д. Кулеба. — Україна буде членом НАТО. Це питання часу і ціни, яку ми заплатимо. А доки ми не є членом великого Альянсу, маємо оточити себе альянсами із дружніми державами». Говорячи про Кримську платформу, як про «найбільш промовистий доказ ініціативної зовнішньої політики України», міністр повідомив, що Росія шантажує та погрожує іншим країнам, вимагаючи не брати участь у цій платформі. «Це дуже простий тест на те, з ким ці країни в питанні окупованого Криму», — зауважив він. Просто під час роботи форуму Д. Кулеба оголосив конкурс на 20 посад дипломатів з питань торгівлі та інвестицій у посольствах по всьому світі. Та повідомив, що міністерство створює нову програму «Консул допомагає» і антикризовий центр, який інтегруватиме всі системи держави й скеровуватиме їх на допомогу громадянам, у якій халепі вони б не опинилися за кордоном. Українські дипломати вміють прагнути більшого і досягати результатів, наголосив Д. Кулеба.

Заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Марина Бардіна наголосила, що Угода про асоціацію з Євросоюзом для парламенту — це передусім законопроектні рамки, за якими рухаються народні депутати. «Те, що ми перебуваємо на етапі перегляду і модернізації угоди в різних частинах, — це вже хороший показник правильності нашого руху», — зауважила М. Бардіна. Вона привітала українську владу із плідною роботою в напрямі наближення до європейського простору, зокрема і в економічному вимірі. Здійснюється ретельна командна робота, запевнила парламентарій. «Ми бачимо ЄС і НАТО для нашої країни єдиним ключовим стратегічним рухом», — резюмувала вона.