Як розповіли у медичному закладі, першою пацієнткою стала 86-річна мешканка Львова, в якої діагностували стеноз аортального клапана, вона могла не пережити звичайну відкриту операцію. Другий пацієнт — 73-річний львів’янин з ішемічною хворобою серця, стенозом аортального клапана та зниженою фракцією викиду лівого шлуночка. І єдиним шансом на порятунок у цих пацієнтів було встановлення клапана міні-інвазивним способом у найсучаснішій агіографічній операційній.

Унікальну операцію провели в новоствореному Центрі серця та судин спільно з провідним європейським спеціалістом з такого типу втручань у світі професором Мареком Григером.

У лікарні швидкої допомоги повідомили, що втручання пройшло успішно і пацієнти готуються до виписки.

«Наші лікарі це зробили. Поміняли клапани в серці одразу двом пацієнтам без жодного розрізу. TAVI, тобто транскатетерна імплантація аортального клапана — це досі унікальна для України операція. Під час неї, якщо сказати просто, цілий клапан до серця пацієнта лікарі доставляють через прокол шкіри. TAVI — це єдиний шанс продовжити життя людям, які не витримають операції на відкритому серці. Вартість клапана і системи доставки —майже мільйон гривень, однак воно того варте». — прокоментував головний лікар лікарні швидкої допомоги Олег Самчук.

На знімку: під час операції.

Фото Львівської лікарні швидкої допомоги.