Зміни внесли до постанови від 29 грудня 2018 року. До переліку заборонених продуктів потрапили морозиво, мінеральна вода, солодкі газовані води, готові супи, бульйони і заготовки для їх приготування. Москва також заборонила імпортувати з України незнежирену какао-пасту, макаронні вироби, попкорн, продукти типу мюслі, кетчуп та інші томатні соуси, майонез, макуху, продукти, що їх використовують на корм худобі, деякі види лісоматеріалів і пакувальної тари. Відповідна постанова була днями оприлюднена на російському офіційному порталі правової інформації, повідомляє інформагенція «Інтерфакс».

Збільшення санкційного списку на українські товари з боку Росії доповнить вже існуючі обмеження. 2018 року російський уряд наклав заборону на імпорт із України пшениці, фруктів, горіхів, фруктових і овочевих соків, кондитерських виробів із цукру, хліба, тістечок, печива, спиртних напоїв, деяких видів машин і устаткування для сільського господарства й переробної промисловості.

Україна зі свого боку також заборонила ввезення багатьох видів товарів з Росії.

Незважаючи на взаємні обмеження та збройну агресію з боку Росії, ця країна лишається нашим великим торговим партнером. За даними Державної митної служби, торік України експортувала до Росії товарів на суму 2,7 млрд доларів, а імпортувала — на 4,6 млрд. Посідаючи, в такий спосіб, третє місце в списку торгових партнерів України. Щоправда, з кожним роком й новими санкціями товарооборот між двома країнами стабільно знижується.

Водночас із 2014-го Москва щороку продовжує продовольче ембарго стосовно товарів із США, ЄС, Австралії, Норвегії, Канади та інших західних країн. Цьому передували економічні санкції щодо Росії, які запровадили США і ЄС через анексію Криму в березні 2014 року, а також агресію на українському Донбасі.