Для участі в урочистостях з цієї нагоди до Одеси з робочою поїздкою прибув Президент України Володимир Зеленський. На святкуванні, яке відбулося на Одеському морському вокзалі, також були присутні Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр оборони Андрій Таран, голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький, Головнокомандувач Збройних Сил Руслан Хомчак, командувач Військово-Морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа, Секретар РНБО Олексій Данілов, Генпрокурор Ірина Венедіктова, а також представники країн — членів НАТО та партнерів України.

У своєму зверненні до українських військових моряків і учасників міжнародних навчань «Сі Бриз-2021» Володимир Зеленський зазначив: «Від імені українського народу я вдячний особовому складу та ветеранам ВМС ЗСУ за вірну службу, за вірність своїй присязі. Дякую вашим матерям, дружинам і дітям за підтримку. Бажаю всім вам і родинам здоров’я, благополуччя, миру, злагоди й віри в нашу перемогу».

Також глава держави у своєму виступі торкнувся стану українських ВМС і тих покращень, які незабаром на них чекають. Зокрема, він зазначив, що незабаром морська авіація отримає турецькі безпілотники Bayraktar. Українські військові, які ними керуватимуть, завершують навчання в Туреччині. Не оминув Володимир Зеленський і тему будівництва першого українського корвета, зауваживши, що перший корпус уже закладено в Туреччині, а добудовано його буде в Україні до кінця 2023 року.

Глава держави наголосив також, що на озброєння прийнято український ракетний комплекс «Нептун», який допоможе дати відсіч російській агресії в акваторії Чорного та Азовського морів.

Крім того, під час робочої поїздки в Одеську область Президент відвідав есмінець «Росс» військово-морських сил США, який бере участь у міжнародних військово-морських навчаннях «Сі Бриз-2021».

Главу держави ознайомили з обладнанням і озброєнням судна.

Крім того, на борту есмінця Президент України поспілкувався з командувачем 6-го флоту ВМС США віце-адміралом Юджином Блеком.

Володимир Зеленський назвав символічним те, що в один день відзначають День ВМС України і День незалежності США, і привітав американський народ з цим надзвичайно важливим святом: «Я вважаю, що ці дві події пов’язані між собою. Адже сьогодні Україна обстоює свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність на сході. І ми віримо, що завдяки підтримці наших партнерів, Сполучених Штатів Америки, і на суші, і на воді, і в повітрі зможемо впевненіше й успішніше захищати нашу незалежність».

Президент переконаний, що наймасштабніші за всю історію цьогорічні навчання «Сі Бриз» є сигналом того, що Україна не залишається наодинці з російською агресією.

Нагадаємо, що напередодні з північно-західного району Чорного моря в порт Одеси зайшли кораблі постійної морської групи SNMG2 — учасники навчань «Сі Бриз-2021»: італійський, румунський і турецький фрегати. Також у порт повернулися кораблі після першого етапу бойового розгортання в рамках міжнародних маневрів. За кілька днів кораблі вийдуть у море для участі в активній фазі навчань.

У процесі навчань відпрацьовуються різні бойові сценарії, включно із зіткненням десантних кораблів, маневрами на суші, водолазними операціями, морськими операціями з перехоплення, протиповітряною обороною, взаємодією під час спеціальних операцій, протичовновою активністю, а також пошуково-рятувальні операції.