Він базуватиметься в морському порту «Южний» неподалік Одеси.

Усі катери отримано від США в рамках наданої Україні матеріально-технічної військової допомоги. Вони передавалися безплатно і без озброєння, але Україна оплатила їхній ремонт у США, а також бойове забезпечення.

Два катери — «Слов’янськ» і «Старобільськ» — ще з кінця 2019 року перебувають у складі ВМС України. Вони озброєні як тимчасовий захід двома застарілими 25-мм автоматичними гарматами. Ще три катери буде отримано в 2021-му — у серпні. Вони озброюються сучасними бойовими модулями з автоматичною 30-мм артилерійською установкою, гранатометами і, можливо, зенітно-ракетними комплексами самооборони ближнього радіуса дії, також оснащені оптоелектронними системами управління. За цим самим проектом потім обіцяють модернізувати й перші два катери.

На сьогодні на трьох катерах P192 «Суми», P193 «Фастів» та WPB-1 336 проводяться ремонтно-технічні роботи та триває документальне оформлення їхньої передачі до складу ВМСУ. Екіпажі перших двох уже пройшли відповідну підготовку до безаварійної експлуатації в місті Балтимор і отримали сертифікати на обслуговування суден. На третьому тривають ремонтно-відновлювальні роботи, а підготовку екіпажу заплановано на осінь.

У березні Міноборони України отримало дозвіл на розробку проекту відведення в постійне користування земельної ділянки площею 5,6 га на території Новобілярської селищної ради Одеської області.

Одеса.