3 липня в селі Смолява, що за два кілометри від Берестечка і за десять від місця битви 1651 року між козаками і військами польського короля Яна Казиміра, було відкрито пам’ятник українському полководцеві Іванові Богуну.

Ідея увічнити історичну постать соратника Богдана Хмельницького належить почесному краєзнавцеві України Геннадію Гульку і місцевому жителю, доброчинцю Анатолію Маслічуку. А втілили її скульптор Іван Хом’як та архітектор Петро Біскуп. На пам’ятнику, який виконано з бетону й прикріплено до базальтового стовпа, зображено портрет полководця, шаблю, коня, скіпетр, герб, кобзу. Споруду встановлено на приватній території, на якій згодом облаштують сквер.

Символічно, що неординарна для України подія — відкриття пам’ятника Іванові Богуну — відбулася напередодні врочистого вшанування пам’яті героїв Берестецької битви 1651 року. Традиційно це дійство проводиться у другу неділю після Трійці в селі Пляшева, що на сусідній Рівненщині. Село Смолява теж обрано не випадково. Поруч із ним розміщено невелике село Богунівка, назва якого має прямий стосунок до славетного полководця.

Патріотичний вчинок уродженця Смоляви, колишнього воїна-афганця, місцевого мецената Анатолія Маслічука не може не захоплювати. Таким він був завжди, бо має справжню козацьку натуру.

— На цих полях довкола Берестечка полягло багато людей. Колись я почув від своєї покійної мами, що там були кургани, де відпочивав після бою Богун, — сказав, звертаючись до присутніх, Анатолій Маслічук. — Кожен із загарбників, які приходили на нашу землю, хотів нас принизити, знищити нашу пам’ять. Але народна пам’ять сильніша. Щиро вдячний тим, хто приїхав розділити з нами цю хвилюючу подію.

Як завжди глибоко емоційною була проповідь, з якою звернувся до присутніх митрополит Михаїл.

— Битва під Берестечком — це не війна, а лише її епізод, — зауважив владика. — Тому що війна складається з перемог і поразок, де наступають і відступають, де хтось прикриває свої тілом товаришів, які повинні відійти. Ми згадуємо ці сторінки, щоб сьогодні іншими очима подивитися на нашу історію. Не скорботну, не принижену, не плаксиву, а героїчну сторінку нашого життя. Ось чому потрібно пам’ятати про Івана Богуна — цю особистість, яку прославляють у піснях, баладах, людину-воїна, котрий був великим полководцем, який водив своїх хлопців у бій і при цьому робив усе, щоб зберегти їхні життя. Він хотів бачити Україну щасливою, а її людей вільними, господарями на своїй землі. Мені особливо приємно, що встановлюємо цей пам’ятник напередодні вшанування 370-річчя битви під Берестечком. Хай цей пам’ятник нагадує нам, що ми — велика українська нація, що у нас є славні воїни-захисники. Хай цей день для нас буде славним і пам’ятним, шануймо тих, хто віддав за нас своє життя, хто сьогодні захищає вільну незалежну Україну. 

Про величну постать Івана Богуна на врочистостях говорили також міський голова Берестечка Ігор Грузевич, почесний краєзнавець України Геннадій Гулько, історик Сергій Годлевський, голова обласної організації Спілки ветеранів Афганістану Григорій Попович, архітектор Петро Біскуп, скульптор Іван Хом’як та інші промовці.

Закінчилися врочистості салютом із козацьких гармат.

Смолява

Волинської області.

Фото автора.