Олексій Петров, Микола Тищенко і Анатолій Полосков (зліва направо).

Парламентський Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг спільно з депутатською групою Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Словацькою Республікою зініціювали проведення українсько-словацького енергетичного форуму «Інтеграція українських та європейських енергетичних ринків».

Захід розпочав роботу вчора зранку, 6 липня, у селі Тур’я Пасіка Ужгородського району.

З вітальними словами до учасників зібрання виступили народні депутати України Микола Тищенко, Анатолій Костюх, голови Закарпатських обласної ради і облдержадміністрації Олексій Петров та Анатолій Полосков.
Зокрема, Олексій Петров зазначив, що у Новій енергетичній стратегії України до 2035 року основною тезою є приєднання України до континентальної енергосистеми, а це — можливість динамічно розвиватися бізнесу, а також краще почуватися бюджетним підприємствам.

До діалогу, зазначають у прес-службі обласної ради, — долучилися міністр енергетики України Герман Галущенко, голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, голова НКРЕКП Валерій Тарасюк, керівники підприємств сфери енергетики та інші.

Модерує форум — директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Микола Тищенко, зокрема, наголосив: буде обговорено стратегії та формати співпраці із сусідніми державами на енергетичному ринку. Порушуватимуть питання тарифів, які би давали можливості належно працювати малому та середньому бізнесу. «Це один з пріоритетів, який ми ставимо. Наша мета — це зниження тарифів і те, що незалежна українська енергетика повинна бути. Є стратегія і є можливості зробити нашу державу енергетично незалежною», — додав народний депутат.

Сьогоднішній форум — це одна з частин дорожньої карти, узгодженої зі Словаччиною. На цьому наголосив Анатолій Костюх, керівник української депутатської групи з міжпарламентських зв’язків зі Словацькою Республікою. «Це хороший початок відновлення дружніх відносин».

«Закарпаття є одним з найбільших енергодефіцитних регіонів України, генерація енергії становить 25 % від внутрішньої регіональної потреби, власний видобуток природнього газу — 1,5 %, — констатував голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков. — Це говорить про наш потенціал, куди нам слід рухатися і що нам треба будувати». І додав, що гідроенергетичний потенціал Закарпаття є одним з найпотужніших в Україні і становить чверть усього потенціалу країни. Є також можливість розвивати видобуток природного газу. «Однією з особливостей Закарпаття є те, що ми входимо до енергетичної мережі Бурштинської ТЕС, а з 2002 року енергетична система Закарпаття працює фактично відокремлено від єдиної енергосистеми України і разом з тим потужно інтегрована в європейську енергетичну систему», — додав посадовець.

Серед присутніх також: народні депутати України Михайло Лаба, Ігор Кривошеєв, Роберт Горват, депутати облради Петро Добромільський та Михайло Лаба-молодший, представники дипломатичних установ, ЗМІ, громадськість.
Головний меседж зустрічі: пріоритетний напрям українсько-словацького транскордонного співробітництва є розвиток економічних відносин шляхом залучення України до європейських енергетичних ринків.

Форум покликаний представити бачення перспективи інтеграції об’єднаної енергосистеми України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E, ГТС України до європейської мережі операторів газотранспортних систем ENTSOG, а також обговорити можливості для економічного зростання західного регіону України через забезпечення конкурентних ринків електричної енергії і природного газу.

Варто також зазначити, що доповіді учасників зосереджені у рамках чотирьох дискусійних панелей: 1. Інтеграція української та європейської енергосистем: очікування і реальність; 2. Енергетика як драйвер економічного розвитку регіону; 3. Україна і європейський газовий ринок: роль української ГТС; 4. «Північний потік-2». Загроза єдності та безпеки Європи.

Робота форуму триває.

Ужгород.

Фото прес-служби Закарпатської облради.