Від імені керівництва Верховної Ради Олена Кондратюк подякувала Парламентській Асамблеї Ради Європи за по-слідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності нашої країни у міжнародно визнаних кордонах.

«Україна, зі свого боку, докладає зусиль для зміцнення Ради Європи з точки зору підтримки авторитету цієї інституції і підтримки її фінансової спроможності», — зазначила вона. Водночас Олена Кондратюк нагадала європейським колегам, що рішення ПАРЄ відновити права російської парламентської делегації в Асамблеї є неприйнятним для України. «Для нас воно стало ударом прямо в серце і також певним свідченням нівелювання міжнародного права», — підкреслила вона.

О. Кондратюк висловила сподівання, що моніторингова місія ПАРЄ зверне особливу увагу та відобразить у своїй доповіді грубі порушення окупаційною російською адміністрацією прав людини на тимчасово окупованих територіях України — в Криму і в окремих районах Донецької та Луганської областей.

«Особливо жорстко і цинічно Росія переслідує кримських татар. Тому окремо хотіла б відзначити як позитив резолюцію «Порушення прав людини, вчинені проти кримських татар у Криму», ухвалену асамблеєю 23 червня цього року. Але тут потрібна системна політика несприйняття і засудження таких дій Російської Федерації», — зазначила заступниця глави українського парламенту.

Для України принципово важливо, щоб заплановані на вересень ви-бори у Держдуму Російської Федерації на окупованих територіях не визнавалися міжнародною спільнотою, в тому числі Парламентською Асамблеєю Ради Європи, наголосила О. Кондратюк.

«Категорично не можна допустити, щоб до складу російської делегації в ПАРЄ потрапили незаконно обрані на окупованих українських територіях депутати Держдуми. Україна сподівається на збереження жорсткого санкційного режиму проти РФ. Нині це найбільш ефективний засіб стримування російської агресії проти України. І ми також розраховуємо на подальшу підтримку ПАРЄ у відстоюванні територіальної цілісності та суверенітету України», — підкреслила парламентарій.

Росія розуміє лише мову сили та санкцій, а без припинення російської агресії та деокупації території України неможливо відновити безпеку та повагу до верховенства права в Європі, переконана О. Кондратюк. Вона також підкреслила: незважаючи на різні політичні сили, представлені у законодавчому органі влади, питання відновлення територіальної цілісності України та продовження санкцій проти країни-агресора — це непохитна позиція парламенту та української делегації в ПАРЄ, яку очолює народна депутатка Марія Мезенцева. «Ми можемо представляти монобільшість чи опозицію, різні фракції, але на рівні ПАРЄ Україна виступає як єдина команда», — зазначила Олена Кондратюк.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua