На експонатах відображено результати експедицій меморіально-пошукового центру «Доля», комунального підприємства Львівської облради, яке проводило дослідження поховань жертв масових репресій.

Як розповів його керівник Святослав Шеремета, мета виставки — поширити правду про страшні події, які відбулися 80 літ тому в тюрмах Західної України. У перші роки Другої світової війни загони НКВС винищили десятки тисяч безневинних людей, яких вважали ідейними противниками комуністичного режиму.

Виставка пересувна, і її організатори об’їдуть усю Західну Україну, щоб донести до людей правду про трагічні сторінки нашої історії. На експонатах зображено ексгумації та перепоховання осіб, яких розстріляли під час червоного терору у Львові, Дрогобичі, Луцьку та Дубні, а також тюрми на Лонцького та 25-ку. Виставка стала своєрідним звітом про важливу роботу меморіально-пошукового центру «Доля» щодо увічнення сторінок нашої історії.

«Наша земля зберігає у собі таємниці ще багатьох українців, які полягли у боях, були розстріляні чи замордовані. Наш обов’язок — повернути цим героям імена, розповісти про їхню долю нащадкам. Важливо, щоб пам’ять про ці події ми почали вшановувати і на загальнодержавному рівні», — заявила під час відкриття виставки голова Львівської облради Ірина Гримак.

Фото прес-служби облради.