Про це вчора заявив Президент Володимир Зеленський під час спільної прес-конференції з Президентом Литви Гітанасом Наусєдою (на знімку) у Вільнюсі.

Водночас він додав, що Україна не лише залишається на шляху реформ, а й впроваджує їх у пришвидшеному темпі. «Не реформуючи Україну, ми не зможемо бути потужними й міцними», — наголосив він.

Детально про системні трансформації у нашій державі йшлося під час 4-ї міжнародної Конференції з питань реформ в Україні, в якій взяли участь не лише представники владних кіл Києва та Вільнюса, а й Брюсселя. Зокрема, відбулася зустріч В. Зеленського з Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, під час якої лідери обговорили підготовку до 23-го саміту Україна — ЄС, який відбудеться в Києві 12 жовтня 2021 року.

Варто відзначити, що до української делегації, яка прибула до Вільнюса разом із Президентом, увійшов і Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Окрім участі в Конференції з питань реформ в Україні, програмою візиту передбачено його зустрічі зі Спікеркою Сейму Литовської Республіки В. Чмілітє-Нільсен, віце-спікером Сейму Литовської Республіки П. Саударгасом та іншими.

З позицією В. Зеленського щодо необхідності чіткого рішення стосовно членства України в ЄС та НАТО погодився і його литовський колега Гітанас Науседа. Відкриваючи 4-ту Конференцію з питань реформ в Україні, він заявив, що нашій державі потрібно надати чіткі плани, за якими вона буде рухатися в напрямку членства в ЄС та НАТО.

«Потрібне чітке бачення, який внесок може зробити Україна до євроатлантичної спільноти, і як вона може зближатися з ЄС і НАТО. Україні потрібні чіткі плани для того, щоб просуватися вперед. А міжнародна спільнота очікує запевнень у тому, що послідовний процес реформ продовжиться. Амбіційний порядок денний — це те, що мотивує людей», — сказав Г. Науседа.

Він наголосив, що стратегічний інтерес міжнародної спільноти полягає в тому, аби Україна була демократичною та успішною. «Нові українські лідери представили дуже амбітні цілі, і попри неочікуваний початок пандемії коронавірусу, а також на тлі триваючої агресії Росії Київ все одно демонструє готовність проводити реформи», — сказав Г. Науседа.

Президент Литви зазначив, що успіху в реформах можна досягти запровадженням добре функціонуючої ринкової економіки, просування євроатлантичної та європейської інтеграції, а також боротьби з корупцією.

Володимир Зеленський запевнив, що, незважаючи на необхідність захищатися від агресії і витрачати великі кошти на обороноздатність армії, Україна знаходить сили на реформи та реалізацію великих інфраструктурних проектів, зокрема на будівництво доріг та мостів. «Тому я вважаю, що питання ЄС і НАТО все ж таки частково пов’язане з реформами, але здебільшого це питання політичне», — сказав Президент.

На його думку, найголовніше — щоб український народ не втратив віру в те, що Європейський Союз справді бачить Україну рівноправним членом. За словами Президента, українці обстоюють ті ж самі принципи, що і європейці, й заплатили високу ціну за те, щоб бути повноправними членами Євросоюзу.

Фото www.president.gov.ua