Про це заявив очільник МЗС України Дмитро Кулеба.

«Перший документ — це декларація про спільну історичну спадщину та спільні цінності. В ньому ми констатуємо те, що об’єднує наші країни не лише в минулому, але і майбутньому. В майбутньому це, безумовно, єдина Європа. І Литва, і Польща в цій декларації підтверджують, що докладатимуть усіх зусиль, аби Україна стала членом НАТО та ЄС, підтримують Кримську платформу, засуджують російську агресію проти нашої держави», — розповів Дмитро Кулеба. Другий документ — це дорожня карта розвитку Люблінського трикутника, яка включає різні питання від економіки до протидії гібридним загрозам. І третій затверджений міністрами документ — це план заходів з протидії дезінформації.

Міністерство закордонних справ України інформує, що дорожня карта, підписана у Вільнюсі, визначає основні напрями співпраці Люблінського трикутника, серед яких безпека, оборона, енергетика, протидія кіберзагрозам, торгівля, культура і боротьба з пандемією COVID-19.

Документ передбачає можливість проведення зустрічей Люблінського трикутника на рівні глав держав і урядів. Сторони також взаємодіятимуть у рамках міжнародних організацій та в розвитку співпраці з іншими державами-партнерами.

Декларація про європейську спадщину та культурні цінності визнає Конституцію Пилипа Орлика як невід’ємну частину спільної культурно-правової спадщини України, Литви та Польщі, яка значною мірою сформувала європейську ідентичність українців, литовців та поляків. Документ також підтверджує європейську перспективу України, засуджує російську агресію, тимчасову окупацію українських територій та деструктивні дії Росії у Чорному морі. В ньому також висловлюється підтримка Кримській платформі та підтверджується намір сторін тісно співпрацювати задля деокупації Кримського півострова.

Детальний план дій боротьби проти дезінформації і пропаганди передбачає підготовку регулярних доповідей та розробку механізму спільного реагування на російські дестабілізаційні кампанії, обмін досвідом та посилення інституційних спроможностей з протидії гібридним загрозам.

«Сьогодні ми підписали і прийняли важливі документи Люблінського трикутника. Вони відображають спільне європейське минуле, спільну протидію сучасним викликам і спільне майбутнє України в ЄС і НАТО разом із Польщею та Литвою. Люблінський трикутник зміцнюється, наповнюється практичними механізмами взаємодії та набуває нової ваги. Фактично, ми пропонуємо альтернативу «рускому міру» в нашому регіоні», — зауважив глава МЗС України.

Вл. інф.