Вона тривала з 30 червня до 6 липня 2021 року у гібридному форматі: програмою заходів було передбачено засідання трьох Загальних комітетів у режимі відеоконференції, засідання Постійного комітету і сесія за участю керівників національних делегацій та членів Бюро Організації — у звичайному режимі в місті Відні.

Український парламент представляли голова Постійної делегації Верховної Ради Микита Потураєв, його заступники Артур Герасимов та Григорій Немиря, члени делегації Володимир Воронов, Вадим Галайчук, Павло Фролов, Сергій Рахманін та Нестор Шуфрич.

З 30 червня до 2 липня представники Постійної делегації взяли участь у засіданнях трьох Загальних комітетів, де поінформували учасників про поточну безпекову ситуацію на сході України, зокрема щодо проблем екологічної безпеки регіону та акваторії Чорного моря, про порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях — в окремих районах Донецької та Луганської областей і Автономній Республіці Крим, примусову паспортизацію тощо.

5-6 липня голова Постійної делегації Микита Потураєв та його заступник Артур Герасимов взяли участь у засіданні Постійного комітету та Сесії ПА ОБСЄ у Відні.

За ініціативи української парламентської делегації на розгляд Асамблеї було представлено термінову резолюцію «Про дестабілізуюче нарощування військових сил РФ навколо України, на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Україна, в Чорному та Азовському морях». 5 липня документ представив голова Постійної делегації Микита Потураєв, наголосивши на неприйнятності подальшої мілітаризації Автономної Республіки Крим, акваторій Чорного та Азовського морів, а також порушення міжнародного морського права та блокування судноплавства з боку Російської Федерації. Він поінформував присутніх щодо триваючих порушень режиму припинення вогню на сході України та протидію роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ з боку підконтрольних РФ збройних формувань. 6 липня Асамблея схвалила зазначену термінову резолюцію «Про дестабілізуюче нарощування військових сил РФ навколо України, на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Україна, в Чорному та Азовському морях».

Також були схвалені термінові резолюції щодо ситуації в Білорусі та проблематики зростання ненависті, насильства та дискримінації в регіоні ОБСЄ.

У рамках дебатів з актуальних міжнародних питань на засіданні Постійного комітету Артур Герасимов повідомив присутніх про порушення окупаційною владою прав людини на тимчасово окупованих територіях України, зокрема, про переслідування за етнічними та релігійними ознаками, необґрунтовані затримання, примусовий призов до армії, обмеження у праві на освіту українською мовою та примусову паспортизацію.

Також Артур Герасимов як спеціальний координатор міжнародної місії спостерігачів за парламентськими виборами у Болгарії виступив з інформацією про хід виборчого процесу в країні.

Микита Потураєв та Артур Герасимов зустрілися з кандидатом на посаду Президента Асамблеї Маргаретою Седерфельд (Швеція), також відбулася зустріч з парламентською делегацією Сполучених Штатів Америки. Під час зустрічей порушувалися питання імплементації реформ в Україні, посилення співпраці та допомоги Україні, а також питання безпекової ситуації на сході України та майбутньої співпраці у рамках ПА ОБСЄ.

Програмою заходів Сесії передбачено онлайн голосування та обрання Президента, Віце-президентів та Скарбника Асамблеї, а також голів, заступників голів та доповідачів Загальних комітетів ПА ОБСЄ.

Заступник голови Постійної делегації Артур Герасимов переобраний на посаду заступника голови Загального комітету з економічних питань, науки, технологій та екології.

Президентом Асамблеї обрано Маргарету Седерфельд (Швеція).

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.