Найбільша увага — дорожній інфраструктурі, адже з її оновленням сподіваються на пожвавлення життя в територіальних громадах.

У Косівському районі таких об’єктів декілька. Насамперед це капітальний ремонт мосту через річку Лючка в селі Стопчатів на автодорозі Р-24 Татарів—Кам’янець-Подільський. Тут основні мостобудівні роботи завершено та тривають берегоукріплювальні роботи.

Далі дорога пролягла до села Рожнів, де на автодорозі Т-09-09 Снятин—Косів—Старі Кути будують міст через річку Рибниця, зруйнований повінню 2008 року. Тоді рух транспорту забезпечили через тимчасову переправу й розпочали спорудження нового мосту. Невдовзі через брак фінансування роботи припинили.

Відновили будівництво лише цьогоріч у рамках програми «Велике будівництво». Підрядна організація насамперед розчистила довгобуд від хащів. Влаштовано підферменники, проведено берегоукріплення. «Невдовзі розпочнеться монтаж балок та інші будівельні роботи, — розповів народний депутат від одномандатного виборчого округу № 89 Володимир Тимофійчук, який разом із колегами-парламентаріями відвідав цей об’єкт. — Міст важливий для якісного транспортного сполучення населених пунктів Рожнівської територіальної громади із сусідніми містами та Чернівеччиною».

Під час робочої поїздки на Івано-Франківщину об’єкти «Великого будівництва» відвідали народні депутати від фракції «Слуга Народу» Олена Вінтоняк, Олександр Гайду, Максим Гузенко, Олександр Качура, Олександр Корнієнко, Артем Нагаєвський, Володимир Тимофійчук, Артем Чорноморов.

Відновлення дорожньої інфраструктури як поштовх для розвитку громад народні депутати обговорили із керівництвом області та директором ДП «Дороги Прикарпаття» Андрієм Сазоновим.

Крім того, парламентарії разом із представниками влади ознайомилися з відновленням автошляхів місцевого значення. Побували, зокрема, на дорозі Калуш—Осмолода, яка є вкрай важливою для туризму та життєдіяльності Новицької територіальної громади.

«В умовах децентралізації та відкриття ринку землі відновлені автошляхи значно посилюють потенціал громад, — зазначила народний депутат Олена Вінтоняк. — Адже дорожня інфраструктура сприятиме покращенню привабливості територій та зростанню вартості землі, а отже — збільшенню надходжень до місцевих бюджетів і добробуту людей».

Наразі вже відремонтовано 15 із 50 кілометрів дороги Калуш—Осмолода, а цього року відновлять ще 10 кілометрів. Загалом на дороги місцевого значення передбачених у держбюджеті на 2021 рік ресурсів не вистачає. Тож обласна влада ініціює залучення до 300 мільйонів гривень кредитних коштів. Це важливе питання мають 9 липня винести на сесію Івано-Франківської облради.

Івано-Франківська область.

На знімку: депутатський десант на Прикарпатті.

Фото надано Володимиром Тимофійчуком.