На Вінниччині цьогоріч удвічі збільшилася кількість довгожителів. Фотогалерею столітніх краян створюють фахівці місцевого управління Пенсійного фонду.

Ініціатива зібрати портрети усіх, кому доля дарувала сто і більше літ, належить начальнику Головного управління Пенсійного фонду у Вінницькій області Миколі Черненку.

В області проживає сімдесят осіб, яким виповнилося сто і більше років. З них 65 цивільні, решта — військові. Серед довгожителів — 59 жінок і 11 чоловіків. Для 36 довгожителів поважний ювілей припадає на нинішній рік. Найстаріша жителька краю Ганна Наконечна цього літа відзначила 110-літній ювілей.

Загалом в області майже п’ятсот тисяч осіб пенсійного віку. Відшукати серед них тих, кому сто років, було непросто. Над цим працювало чимало людей у кожному з 27 районних управлінь. Нині нараховується сімдесят довгожителів. У липні восьмеро з них відзначили свій ювілей. Загалом з початку року вшанували 33 ветеранів.  22 листопада представники Пенсійного фонду привітали Адольфа Шинявського з Ямпільського району. А сьогодні іменини у Віри Білошкап з Козятинського району. У паспорті Варвари Лізавенко, яка мешкає у Гайсинському районі, зазначено, що день її народження припадає на 25 грудня 1913 року.

Щоразу урочисті хвилини з нагоди вшанування довгожителів фіксують на камеру. В обласному управлінні зібрали вже чимало фотознімків.

— Тримати такі портрети у шафі було б неправильно, — каже керівник прес-служби управління Пенсійного фонду у Вінницькій області Анна Швець. — Вирішили створити фотогалерею. Ідея сподобалася всім.

Співрозмовниця зазначає, що є такі довгожителі, які своїм зовнішнім виглядом спростовують записи в паспорті. Дивлячись на них, не скажеш, що народилися на початку минулого століття. З-поміж таких людей нема одиноких, усіх їх доглядають діти або рідні. Одна з довгожительок, для прикладу, дочекалася 18 правнуків. Мабуть, турбота допомагає так довго топтати ряст на землі.

Вибрати місце для фотогалереї виявилося нелегкою справою.

Треба, щоб таких людей бачили більше земляків. Тому приміщення управління Пенсійного фонду для цього не підходить. Та й нема в ньому кімнати для такої кількості світлин, а в коридорі їх не розмістити. На майдані Василя Стуса, поруч з яким розміщена будівля облдержадміністрації, встановлено обласну Дошку пошани. Її видно з вікон кабінетів фонду. На думку ініціаторів створення галереї, це місце є найбільш вдалим. Тож сподіваються, що їх пропозицію підтримає обласна влада.

Поступове зростання середньої тривалості життя Державна служба статистики України почала фіксувати з 2008 року. Рекордної позначки досягнуто 2011-го — 71 рік. Пік ранньої смертності зафіксовано у 1995—1996 роках — у середньому 66 років. У період з 1996-го по 2007 рік цей показник становив 67—68 років.

Фото надані прес-службою управління ПФУ у Вінницькій області.

P.S. За інформацією Держстату, протягом останніх п’яти років найдовше люди живуть у Києві (72,6 року), Тернопільській (72,1 року), Чернівецькій (71,8 року), Львівській (71,6 року) та Івано-Франківській (71,7 року) областях. У Донецькій, Кіровоградській, Дніпропетровській та Одеській областях середній рівень життя становить 68 років.

Вінничанину Василю Орлову сто літ виповнилося першого серпня нинішнього року. Полковника у відставці прийшла привітати з ювілеєм заступник начальника управління Пенсійного фонду у Вінницькій області Валентина Карабіньовська.

Довгожительку Анастасію Іващук з обласного центру з ювілеєм вітали сьомого серпня фахівці Вінницького міського управління Пенсійного фонду.